«Μεγάλο τμήμα του υπερπλεονάσματος που αναδιανέμεται, μέσω του κοινωνικού μερίσματος, είναι αποτέλεσμα της πολύ θετικής πορείας του ΕΦΚΑ, έχουμε θετική απόκλιση 1,1 δισ. ευρώ, ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός» δήλωσε η  Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». 
 
Η υπουργός υποστήριξε πως το πλεόνασμα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών, λόγω της μείωσης της ανεργίας, στην καλύτερη απόδοση της ρύθμισης οφειλών και στη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, δηλαδή με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς και στην αναθεώρηση προς τα κάτω της συνταξιοδοτικής δαπάνης με τη μεγάλη εκκαθάριση στα μητρώα των εκκρεμοτήτων.
 
Η Ε. Αχτσιόγλου υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση για την επιστροφή των παρακρατήσεων Υγείας στους συνταξιούχους, διευκρινίζοντας ότι ήταν πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να επιστρέψει όσα οι προηγούμενες παρανόμως παρακράτησαν. «Είναι ποσά που παρακρατήθηκαν παρανόμως την περίοδο από τα τέλη του 2012 ως το 2016. ο νόμος 4024/2011 προέβλεπε ότι η εισφορά Υγείας θα παρακρατείται όχι στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό, αλλά σε ένα πλασματικό που θα λάμβαναν, αν δεν είχαν μεσολαβήσει μνημονιακές περικοπές» απάντησε στις αιτιάσεις για την απόφαση της κυβέρνησης.
 
Όπως ανέφερε «η αδικία αυτή αποκαταστάθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016 και ορίστηκε ότι στο εξής η παρακράτηση των εισφορών Υγείας θα γίνεται στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό, και αυτήν τη στιγμή, με την υπεραπόδοση που έχουμε στην οικονομία, επιστρέφουμε στους συνταξιούχους τα ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν εκείνη την περίοδο. Δικαστική απόφαση δεν υπάρχει σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, προφανώς μη δεσμευτική, που δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε διόρθωσαν το λάθος».