«Η Περιφέρεια προχωρεί στην υλοποίηση 60 τοπικών παρεμβάσεων σε ρέματα (4 από αυτά στην Πικροδάφνη), χωρίς τις απαραίτητες μελέτες με γνώμονα την εξασφάλιση των καταπατητων του ρέματος» καταγγέλλει επίσης το Δίκτυο.

«Η πρωτοφανής τραγωδία της Μάνδρας ανέδειξε και πάλι την εγκληματική κακοποίηση των ρεμάτων στη χώρα μας, για την οποία σημειωτέον ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε παρά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Πίσω από κάθε πλημμύρα κρύβεται και μία ανθρώπινη παρέμβαση σε κάποιο ρέμα, η οποία νομιμοποιείται από την πολιτεία είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων» υποστηρίζουν τα μέλη του Δικτύου, προσθέοντας ότι «παρόλο που η σύγχρονη διεθνής προσέγγιση στο ζήτημα των ρεμάτων όχι μόνο αντίκειται πλέον στη λογική της τσιμεντοποίησης – εγκιβωτισμού, αλλά ενισχύει την αποκάλυψη των κλειστών ρεμάτων και την οικο-μηχανική επέμβαση (bio-engineering), Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί τον εγκιβωτισμό με συρματοκιβώτια όλων των εναπομείναντων ανοικτών ρεμάτων, για τον οποίο διατίθενται όλα τα ΕΣΠΑ που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, αφήνοντας ακάλυπτες περιπτώσεις όπως της Μάνδρας »

Όσον αφορά το Ρέμα Πικροδάφνης, το Δίκτυο πολιτών καταγγέλλει ότι είναι το «πρώτο θύμα των βάρβαρων επεμβάσεων της Περιφέρειας». Πρόκειται για ένα ρέμα  «το οποίο έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε φυσική μορφή παρά τις επί μέρους καταστροφικές ανθρώπινες επεμβάσεις. Σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, αντικαθιστώντας τις όχθες του ρέματος με τοίχους από συρματοκιβώτια ή σκυρόδεμα και κατά-στρέφοντας όλη τη βλάστηση και την πανίδα του οικοσυστήματος.»

Όπως υποστηρίζουν επίσης οι κάτοικοι:

«Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών για την πλήρη αντιπλημμυρική επάρκεια του ρέματος θα αρκούσε μόνο η απομάκρυνση των μπάζων και η ανακατασκευή των λάθος τεχνικών έργων, με οικονομικό κόστος μηδαμινό μπροστά στο τεράστιο κόστος του προωθούμενου έργου, αλλά και με τεράστιο οικολογικό όφελος.»

Ενώ προσθέτουν ότι «με το προωθούμενο έργο η πλημμύρα θα μετατεθεί στη συμβολή του ρέματος με τη Λ. Ποσειδώνος, καθώς η εκεί γέφυρα δεν επαρκεί για την αυξημένη ταχύτητα ροής των υδάτων που θα προκληθεί από το σχεδιαζόμενο έργο.»

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ κατασκεύασε έργο αντιστήριξης της καταπατημένης από ιδιώτη ρεματικής έκτασης της Πικροδάφνης, δίπλα στην Λ. Αμφιθέας. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και ας σεβαστούμε τη φύση, ώστε το νερό να ξαναγίνει ευλογία και όχι κατάρα» καταλήγει η ανακοίνωση.