Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, αν οι ελληνικές αρχές διεξάγουν σωστά τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια και απαγορεύουν σε άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα την επιβίβαση σε πτήσεις για τη Γερμανία, τότε θα καταργηθούν και οι έλεγχοι στις πτήσεις από την Ελλάδα.
 
Στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άνεγκρετ Κορφ παραδέχθηκε ότι μετά την επιβολή των ελέγχων οι επιβάτες σε πτήσεις από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Όπως τόνισε, όμως, ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία», δηλαδή οι συνοριακοί συγκρίνουν συνήθως μόνο τη φωτογραφία στην ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου.
 
Όπως ανέφερε η ίδια, οι καθυστερήσεις και η δημιουργία ουρών αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι αρχές και το υπουργείο καταβάλλουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» προσπάθειες ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.
 

Απαγόρευση πτήσης σε 3.200 άτομα
 

Σύμφωνα με την Κορφ οι Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί υπηρετούν στα ελληνικά αεροδρόμια και αποστολή τους είναι σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους να παρεμποδίζουν άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα εισόδου να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα για τη Γερμανία.Κατά αυτό τον τρόπο κατάφεραν σύμφωνα με την Άνεγκρετ Κορφ να «αποκλείσουν από την πτήση» 3.200 άτομα κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017.
 
Η Κορφ επιβεβαίωσε την είδηση πως στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός αυτών των ατόμων ανήλθε στα σχεδόν 427 άτομα, από τα οποία οι 234 ήταν Σύροι.