Χθες, Τετάρτη, η σύγκρουση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας είχε ως άξονα τη νέα αναβολη της προγραμματισμένης για σήμερα συζήτησης στη Βουλή για το θέμα. Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο πρωθπουργόςΑλέξης Τσίπρας ζήτησε αναβολή για τη Δευτέρα, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός:

«η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως  δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν  αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.

Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.»

Το αίτημα έγινε δεκτό από τη διάσκεψη των Προέδρων, παρά την αντίδραση της ΝΔ, που τόνισε ότι δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία». Η ΝΔ πρόσθεσε ότι «αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…».

«Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας: «Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος».

Αργότερα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι θα «θα πρέπει να απολογηθεί, μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο. «Μετά από 17 μέρες εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. Τσίπρας για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην πολυσυζητημένη υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού από την  Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο 6ο προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Αθήνα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα στην Βουλή είναι καλοδεχούμενη την επόμενη Δευτέρα. Αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απολογηθεί και αυτός για μία σκοτεινή υπόθεση στην οποία εγείρονται μία σειρά από ερωτήματα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εξάλλου πως το είχε πει ο κ. Καμμένος “Μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι”. Τους λέμε λοιπόν ότι το τέλος δεν αργεί, θα έρθει πολύ σύντομα και μαζί και οι δύο θα υποστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Απόρρητα έγγραφα κατέθεσε ο Λοβέρδος – Σφραγίστηκαν από τη Βουλή


Παράλληλα, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες απασχόλησε και η κίνηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, να καταθέσει απόρρητα έγγραφα και συγκεκριμένα πρακτικά αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ στη Βουλή ενόψει της συζήτησης, «όχι για να διανεμηθούν αλλά για να τεθούν στη διάθεση ενδιαφερόμενων βουλευτών». Ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε πρόσβαση στα έγγραφα.

Ο Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής υποστήριξε ότι «υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», προσθέτοντας ότι:

«Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων – κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Ο προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία που έχει, έβαλε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο, τα σφράγισε και στη συνέχεια τα παρέδωσε στη γενική διευθύντρια της Βουλής και κρατήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο, χωρίς να τα δει κανείς. Τα έγγραφα αυτά, αφορούν ενδεχομένως -και τώρα είμαι πλέον σίγουρος- την συγκεκριμένη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών, όταν ενημερώθηκε για το ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση διαμηνύοντας πως η δημοσίευση απόρρητου υλικού αποτελεί παραβίαση ποινικού κώδικα και τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Το υπ. Εξωτερικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα» σχετικά με δημοσίευση απόρρητου υλικού, επισημαίνοντας ότι στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων παραβιάζουν ακόμη και τον ποινικό κώδικα.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ:

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ»,

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα.»