Η συνέλευση αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, ενώ έξω από τον χώρο της συνέλευσης συγκεντρώθηκαν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», που αποδοκίμασαν τους συμβολαιογράφους και φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου τους, Γιώργου Ρούσκα. Αστυνομικοί της ΥΜΕΤ είχαν αποκλείσει την είσοδο του χώρου, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.

Τα μέλη του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων είχαν αποφασίσει αποχή από τους πλειστηριασμούς, μέχρι το τέλος του έτους, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης γενικής συνέλευσης, στις αρχές Νοεμβρίου. Την απόφαση αυτή, που σήμαινει ότι όλοι οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας βρίσκονταν πλέον σε αποχή από τις διαδικασίες, διαδέχτηκε σειρά συναντήσεων μεταξύ του προεδρείου του συλλόγου, με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος, Γιώργος Ρούσκας, είχε μειοψηφίσει στην ψηφοφορία περί αποχής.

Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις από την τρόικα για να εφαρμοστούν κανονικά οι πλειστηριασμοί, που θεωρούνται βασικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστούν κανονικά οι πλειστηριασμοί, ενώ ανάλογη ήταν και η απαίτηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Άμεσα η κυβέρνηση υπάκουσε, ανακοινώνοντας μέτρα αυξημένης καταστολής για όσους παρεμβαίνουν στους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία κι ακυρώνουν έτσι την απώλεια λαϊκής περιουσίας για χρέη. Η κυβερνητική απάντηση, μέσω των υπουργών Κοντονή και Τόσκα προβλέπει:

  • Αυτεπάγγελτες διώξεις για απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης εναντίον όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς
  • Αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε Ειρηνοδικεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις όπου θα διενεργούνται πλειστηριασμοί

Παράλληλα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, βάσει μιας «προφορικής συμφωνίας» με τις τράπεζες, τα ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ θα μείνουν εκτός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στην κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, τόνισαν ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θ'αρχίσουν να διεξάγονται από την 29.11.2017 θα σχετίζονται με ακίνητα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ», ενώ εξαπέλυσαν επίθεση στα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς θέτοντας το ερώτημα «ποιους προστατεύουν οι διάφορες ομάδες που με βία και προπηλακισμούς εις βάρος συμβολαιογράφων διακόπτουν τους πλειστηριασμούς και τρομοκρατούν;»

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς αυτούς διέψευσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, που ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα ότι υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς».

Σε ανακοίνωση του ενόψει της σημερινής συνέλευσης, ο Γιώργος Ρούσκας τονίζει ότι «λάβαμε τελικά εκείνες τις διασφαλίσεις που απαιτούσαμε με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών και την παροχή πλήρους κάλυψης και ασφάλειας των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση της διαδικασίας». Προσθέτει ότι «τα νέα αυτά δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει η διενέργεια των πλειστηριασμών καθώς είναι εμφανές τόσο από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων Υπουργών όσο και από αυτές υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών ότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε δυσάρεστες εξελίξεις – καταστάσεις, που δεν θα επηρεάσουν μόνο εμάς αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, της χώρας και των πολιτών της.»

«Ο υπόδικος Ρούσκας μεθοδεύει το σπάσιμο της αποχής»

«Ο υπόδικος πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθήνας κλπ. κ. Ρούσκας συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση με αντικείμενο το σπάσιμο της αποχής των συμβολαιογράφων έως 31/12/2017 που είχε αποφασισθεί στις 4/11 στη γενική τους συνέλευση, προφασιζόμενος πως έχουν προκύψει νέα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο τους και την άσκηση των καθηκόντων τους κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Τα νέα αυτά στοιχεία είναι κυρίως η θέσπιση της αυτεπάγγελτης διωξης των αδικηματων της απειλης κατα συμβολαιογραφων και της παραβιασης οικιακης ειρηνης για τα συμβολαιογραφικά γραφεία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών», που καλεί σε κινητοποίηση έξω από το κτίριο που θα διεξαχθεί η συνέλευση τωνσυμβολαιογράφων, στο θέατρο Ακάδημος, Ιπποκράτους 17.

Η Πρωτοβουλία προσθέτει:

Πατώντας πάνω στην υπόσχεση των υπουργών Τόσκα και Κοντονή με τους οποίους το προεδρείο του συλλόγου είχε “καλή συνεργασία”, υπόσχεση που βρίσκεται εν όψει υλοποίησής της σε νόμο, διαβεβαιώνει ότι πλέον ο συμβολαιογράφος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Στην ουσία ο υπόδικος κ. Ρούσκας λανσάρει στην αυριανή συνέλευση τη μόνη υπόσχεση που του έδωσε η κυβέρνηση, την υπόσχεση της τρομοκράτησης και καταστολής του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Με αυτό τον “άσσο” στο μανίκι θα προσπαθήσει με χίλιες δυό μεθοδεύσεις (επιστολικές ψήφοι, κ.λπ) να αποσπάσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συμβολαιογράφων στο σπάσιμο της αποχής.

Ο υπόδικος κ. Ρούσκας με την κλίκα του, που τόσο κόπτεται για τα συμφέροντα των συμβολαιογράφων, αγνοεί συστηματικά τα αιτήματά τους, καταστρατηγεί τις καταστατικές διατάξεις του συλλόγου, αυθαιρετεί σε μια σειρά ζητημάτων ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια του κλαδου. Έχοντας τις πλάτες των τραπεζιτών, των διεθνών κορακιών, πιστός εντολοδόχος της κυβέρνησης, μπορεί να νομίσει πως τα ιδιώνυμα και όποιον άλλο νόμο ζητήσουν οι θεσμοί να θεσπισθεί, θα αναχαιτίσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και της λεηλασίας των ζωών εκατομμυρίων πολιτών, θα κάμψει το φρόνημα όσων συμβολαιογράφων αντιστέκονται στις λυκοσυμμαχίες του.

Συνήθως όμως, και τόχει δείξει η ιστορία, καμμία δίωξη, καμμία καταστολή δεν έγιναν το ανάχωμα ενάντια στη θέληση των πολλών.