Ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης, και ο Έντισον Λάντζα, ο ομόλογός του στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα επισκεφθούν το Μεξικό από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης, με θέμα της επίσκεψης τους την κρίση που περνά ο Τύπος σε όλο το Μεξικό σε σχέση με την τεράστια αύξηση της βίας, όπως διευκρίνισε ο Λεοπόλντο Μαλντονάντο της οργάνωσης για την προστασία του Τύπου Άρθρο 19.

Οι ειδικοί θα μεταβούν στην πόλη του Μεξικού και στις πολιτείες Γκερέρο, Βερακρούς, Ταμαουλίπας και Σιναλόα για να συναντηθούν με αξιωματούχους και δημοσιογράφους, εξήγησε ο ΟΗΕ.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται την ώρα που στη χώρα καταγράφεται ένα από τα χειρότερα κύματα βίας εναντίον δημοσιογράφων, με τουλάχιστον 11 να έχουν δολοφονηθεί το 2017 και ίδιο αριθμό πέρυσι.

Τα τελευταία 17 χρόνια 111 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, περισσότεροι από το ένα τρίτο των οποίων υπό την κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο. Επίσης οι δημοσιογράφοι είναι συνεχώς αντιμέτωποι με απειλές και άλλες πρακτικές εκφοβισμού.

Τον Ιούνιο ακτιβιστές, δικηγόροι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι προσέφυγαν στο δικαστήριο αφού εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν ότι τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν μολυνθεί από ένα λογισμικό παρακολούθησης που διέθετε μόνο η μεξικανική κυβέρνηση.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατατάσσει το Μεξικό στην 147η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον παγκόσμιο κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου, κάτω από τη Βενεζουέλα, το Νότιο Σουδάν και το Μπανγκλαντές.