«Η Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σε συνέντευξή του στο AFP, μία εβδομάδα πριν το συνέδριο του AfD στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. «Ο καιρός της έχει περάσει, θέλουμε η Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή», ανέφερε ο επικεφαλής, μαζί με την Αλίτσε Βάιντελ, της προεκλογικής εκστρατείας του AfD.
 
Η προεκλογική εκστρατεία του AfD βασίστηκε στο σύνθημα «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει». Το κόμμα σχηματίστηκε το 2013 και αρχικά είχε κυρίως αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα, όμως αργότερα στράφηκε στην ακροδεξιά εκμεταλλευόμενο την ανησυχία των Γερμανών μετά την είσοδο στη χώρα το 2015 περισσότερων από ενός εκατομμυρίου προσφύγων.
 
Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου κέρδισαν τις εκλογές, σημείωσαν ιστορικά χαμηλό ποσοστό και έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Η απειλή της κήρυξης νέων εκλογών είναι πλέον ορατή και ίσως αυτό να σημάνει και το τέλος της Μέρκελ, που βρίσκεται στην καγκελαρία εδώ και 12 χρόνια.