Νέο γύρο αντιπαραθέσεων προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής στο πρόσωπο «επίδοξου μεσάζοντα» για τις πωλήσεις οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, ενώ ακόμη δεν έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα για τον Βασίλη Παπαδόπουλο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε κάποιον «Γιάννη Σφακιανάκη», κάνοντας λόγο για απόπειρα εμπλοκής του στις αγοροπωλησίες με τη Σ. Αραβία, υποστηρίζοντας πως ο συγκεκριμένος άνδρας στόχευε σε μια «λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά συμφωνία». 

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τις σχέσεις του με τον εν λόγω μεσάζοντα, αναφερόμενος ακόμα πως ο ίδιος διετέλεσε χρηματοοικονομικός σύμβουλος αποκρατικοποίησεων το 2011 στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά οφείλει να απαντήσει, ποια η σχέση του κ. Σφακιανάκη τόσο με τον ίδιο, όσο και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πρόσωπο Γ. Σφακιανάκη.
 
«Χθες αποδείχτηκε ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ είχε βασιστεί στις πληροφορίες που διοχέτευε στις ελληνικές αρχές ένας επίδοξος μεσάζοντας, ο μοναδικός μεσάζοντας σε αυτή την υπόθεση, ο κύριος Γιάννης Σφακιανάκης. Και όχι φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.
 
«Για κακή τύχη του προέδρου της ΝΔ οι υπηρεσίες κινήθηκαν όπως έπρεπε. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος έχει διασύνδεση με τη σύζυγό του, την κυρία Μαρέβα» δήλωσε από τη μεριά του την Τρίτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. «Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι οι ενστάσεις και οι πηγές του Έλληνα πρέσβη δεν βασίζονταν σε αντιρρήσεις της σαουδαραβικής κυβέρνησης αλλά σε έναν Έλληνα μεσάζοντα ονόματι Σφακιανάκη, από την Κρήτη» συμπλήρωσε.
 

«Ούτε εξ όψεως» απαντά η ΝΔ – Διαψεύδει ο Παπακωνσταντίνου

 
Την ίδια ώρα στη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο αρνούνται την οποιαδήποτε σχέση του κόμματος και του προέδρου του με τον Γ. Σφακιανάκη, αλλά απειλούν με προσφυγή της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας, στη δικαιοσύνη.
 
«Η κυρία Μητσοτάκη δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον κ. Σφακιανάκη και ήδη κινείται νομικά εναντίον των άθλιων συκοφαντών και των φερέφωνων του Μαξίμου» τόνισε η Μαρία Σπυράκη απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
 
Παράλληλα, η αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου. 
 
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τον Α. Τσίπρα σχετικά με τα όσα ανέφερε στη Βουλή, διερωτώμενος «Γιατί εκτίθεται έτσι ο πρωθυπουργός στη Βουλή; Κανένας Σφακιανάκης δεν ήταν σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων το 2011. Η γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα…».
 
Συγκεκριμένα, ο Α. Τσίπρας δήλωσε τη Δευτέρα πως «Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, μπορεί να είναι εντιμότατος. Το ποιος είναι αυτός να ψάξετε να τον βρείτε εσείς. Το μόνο που βρήκα είναι ότι ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου». 
 

Ποιος είναι ο Τζον Σφακιανάκης

 
Στο μεταξύ, πληροφορίες για τον «επίδοξο μεσάζοντα» στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εμπλέκοντας τον ίδιο με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Documento, ο οικονομολόγος στο επάγγελμα και επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας «The Mohammad and Abdullah Al-Subeaei» φέρεται να συμμετέχει ως μέλος της εταιρείας Endeavor της Σουδικής Αραβίας, του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει επιχειρήσεις, του οποίου ιδρύτρια και αντιπρόεδρος στο ελληνικό τμήμα είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.
 
Ακόμη, ο εν λόγω άνδρας, απόφοιτος του Χάρβαρντ, φέρεται να είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως επικεφαλής οικονομολόγος της Διεύθυνσης Ερευνών της Banque Saudi Fransi, από το 2009 έως και το 2011, καθώς και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας της Saudi British Bank.