Κοινό κάλεσμα απευθύνει το Αφρικανικό Δίκτυο Ελλάδος και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, καθώς και άλλες συλλογικότητες, σε συλλαλητήριο  στο Σύνταγμα το Σάββατο στις 3 μ.μ., με αφορμή το βίντεο που δημοσιοποίησε πρόσφατα το CNN στο οποίο καταγράφονται συγκλονιστικές εικόνες από σκλαβοπάζαρα μεταναστών στη Λιβύη.

Αναλυτικά, το σχετικό κάλεσμα:
 
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιταλικής πρεσβείας. ΕΛΑΤΕ να διαμαρτυρηθούμε για το έγκλημα που συνεχίζεται στη Λιβύη -να φωνάξουμε ΟΧΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΞΑΝΑ στην ΑΦΡΙΚΗ.

Οι δραματικές σκηνές του σκλαβοπάζαρου, κοντά στην πόλη της Τρίπολης, από το τελευταίο ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του CNN Nima Elbagir, σόκαρε, θύμωσε και εξόργισε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη, φανερώνοντας την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες,  εγκλωβισμένοι στην περιοχή της Λιβύης.
Εμείς, το Αφρικανικό Δίκτυο Ελλάδας και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, καταδικάζουμε έντονα τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποφέρουν οι Αφρικανοί μετανάστες στη Λιβύη. Πάνω από 20.000 Αφρικανοί, συμπεριλαμβανομένου γυναίκες και παιδιά, έχουν συλληφθεί και είναι σε κράτηση υπό εξαιρετικά κακές συνθήκες.

Η απάνθρωπη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Αφρικανοί μετανάστες που κατέληξαν στη Λιβύη προσπαθώντας να φτάσουν στα νότια σύνορα της Ιταλίας, είναι ένα από τα αποτελέσματα της ανεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των μελών της, ειδικά της Ιταλίας.
Από το 2000, η Λιβύη αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη στον έλεγχο της μετανάστευσης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Frontex, και η Ιταλία υπογράφει τακτικά συμφωνίες συνεργασίας με τις αρχές της Λιβύης, προκειμένου να απωθήσει τους μετανάστες από την Ευρώπη. Η τελευταία συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης υπεγράφη στις 02.02.2017, λιγότερο από ένα χρόνο πριν.

Η Ε.Ε. και η Ιταλία έχουν ενεργές σχέσεις με τις αρχές της Λιβύης, αγνοώντας τις ισχυρές αποδείξεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αναφέρει την Ιταλία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2005 και το 2009, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής με την βορειοαφρικανική χώρα.

Εμείς, το Αφρικανικό Δίκτυο Ελλάδος και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, απαιτούμε:

Από τις Ευρωπαϊκές και Ιταλικές αρχές, την Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη:
 
●     να ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ και να λάβουν μέτρα ενάντια στην βάρβαρη και απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών στη Λιβύη
●     να φέρουν τους δράστες αυτών των φρικαλεοτήτων ενώπιον της δικαιοσύνης
●     να σταματήσουν τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, εξασφαλίζοντας την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων και στηρίζοντας την εκκένωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης προς μια ασφαλή χώρα,
●     να διαλύσει όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κράτησης για τους μετανάστες στη Λιβύη.
Απο τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, απαιτούμε:
●     την διακοπή συνεργασίας με τη Λιβύη για θέματα διαχείρισης μετανάστευσης και συνόρων
●     να διερευνήσει τη σχέση με τοπικές πολιτοφυλακές.

Καλωσορίζουμε την απόφαση της Γαλλίας για κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να συζητηθεί η πώληση σκλάβων στη Λιβύη, και συμφωνούμε με την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αναφέρει:
“…η μόνη λύση για την προστασία των μεταναστών και για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, είναι η δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών δρόμων.”