Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι «συμφωνήσαμε σε όλη τη θεματολογία και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup». Παράλληλα, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018, που είναι και η νέα ημερομηνία ορόσημο για το οριστικό κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης».
 
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ευ. Τσακαλώτος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκε συμφωνία «για να αλλάξει η σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας, λύσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης». Στην πρώτη θέση θα επανέλθουν οι εργαζόμενοι αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους. Το ποσό που θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα από  τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) επί έναν συντελεστή 2,75 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Έτσι, το ποσό που θα δικαιούται κατά προτεραιότητα ο κάθε εργαζόμενος θα φτάνει στα 9.669 ευρώ.
 

Παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά

 
Ανοικτό ωστόσο παρέμεινε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά με τον  Ευ, Τσακαλώτο να εξηγεί «ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την εξασφάλισή του», με την έννοια οτι υπάρχουν πόροι από τον προϋπολογισμό που μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, όπως υποστήριξε ο ίδιος, θα λήξει ως το τέλος του έτους.
 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα γόνιμες αποδείχθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, να δηλώνει πως επιτεύχθηκε συμφωνία, καθώς συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας.
 
Παράλληλα, τα οικογενειακά επιδόματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς, με την πρώτη να ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν το 2018, 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς.
 
Όπως σημείωσε, από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται κατά 40%. Επίσης, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 
Για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα κατατεθούν νομοσχέδια στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.
 

Ικανοποίηση από τις Βρυξέλλες
 

Για την συμφωνία εξέδωσαν ανακοίνωση και οι θεσμοί, αναφέροντας ότι αυτή θα παρουσιαστεί στο στο Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου. «Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό», σημείωναν, μεταξύ άλλων.
 
«Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι η τεχνική συμφωνία επετεύχθη μετά από εποικοδομητικές  διαβουλεύσεις στην Αθήνα. Ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει το Eurogroup τη Δευτέρα σχετικά με αυτές τις «εξαιρετικές ειδήσεις», οι οποίες, όπως πρόσθεσε, «στέλνουν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές».
 
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. «Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».