Ο απερχόμενος πρόεδρος  του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ικανοποιημένος για τη σκληρή δουλειά που έγινε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι ικανοποιημένος για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που επετεύχθη στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

«Έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα, έγινε πολύ σκληρή δουλειά και έχουμε Staff Level Agreement. Το επόμενο βήμα είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα. Μεγάλο  μέρος της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό θα επιτρέψει στους θεσμούς να δουν αν όλα έχουν ολοκληρωθεί στο Eurogroup του Ιανουαρίου».

Ερωτηθείς για τις δικαστικές διώξεις των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες στο Eurogroup για το συγκεκριμένο θέμα. «Οι εμπειρογνώμονες ήταν εκεί για να βοηθήσουν και βρέθηκαν να γνωρίζουν ποινικές διώξεις. Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για το Eurogroup και ελπίζουμε οι διαδικασίες να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό».

 Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, και κατόπιν δημοσίων παραινέσεων, με πιο πρόσφατη αυτή του αντιπροέδρου της Κομισιόν στις 29 Ιουνίου, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αίτηση αναίρεσης στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.


Δεκτή από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία

Τη Δευτέρα έγινε δεκτή από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως η συζήτηση εξελίχθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση της συμφωνίας τονίζοντας πως «είναι εξαιρετικό που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως» και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει πως όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί. Νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί είχε εκφράσει την αισιοδοξία εκτιμώντας πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ελλάδα.