Με λίγες λεπτομέρειες να μένουν να ρυθμιστούν, μετά την έγκριση από το Eurogroup της Δευτέρας, αναμένεται να κατατεθεί ένα πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα έως τα Χριστούγεννα, ενώ μετά τις γιορτές αναμένεται ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα να ρυθμίσει τα συμφωνηθέντα στο σύνολό τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να επικυρωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και να καταβληθεί στην Ελλάδα η δόση των 5,5 δισ. για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Θα ακολουθήσει, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, η τέταρτη αξιολόγηση, η καλύτερα η «υπερ-αξιολόγηση», στην οποία οι δανειστές θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα του τρίτου μνημονίου, ώστε να συμφωνήσουν με την ολοκλήρωση του.

Kυβέρνηση και δανειστές ήρθαν σε συμφωνία για τα οικογενειακά επιδόματα και τον περιορισμό τους, τη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αυστηροποίηση της υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, τα ενεργειακά και την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, αναμένεται να κατατεθεί νομοθεσία για αυστηριοποίηση του νόμου Κατσέλη και για τις αυτεπάγγελτες διώξεις του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

«Φυσικά τώρα έχουμε το θέμα της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατό. Ήταν πολύ καλή συνάντηση για την Ελλάδα γιατί ο Κλαους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ξεκαθάρισε ότι απέδωσαν καλύτερα από τις προσδοκίες του και τώρα πιστεύει ότι μέχρι το 2060 θα υπάρξει μείωση της τάξης του 25% στο ΑΕΠ του χρέους όχι 20% που αρχικά εκτιμούσε. Επομένως, συνολικά καλή συνάντηση, ακόμη μένει πολλή δουλειά να γίνει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πλέον αλλάζει σελίδα και υπάρχει γενική συμφωνία ότι συμβαίνει αυτό. Οπότε πιστεύω ότι θα υπάρξει ακόμη καλύτερο το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος του Eurogroup.

Σύμφωνα μάλιστα με τη συμφωνία, η ρήτρα της πρόωρης εφαρμογής του κόφτη του αφορολόγητου και των συντάξεων προκύπτει ενισχυμένη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναμένεται να κρίνει στο τέλος του προγράμματος εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2019.

Η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές ανακοινώθηκε, με επιμέρους ζητήματα όπως της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου να μένουν να ρυθμιστούν.

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) σε όλη τη θεματολογία. Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης», ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός υποστήριξε πως «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», προτάσσοντας τη συμφωνία για την μερική προτεραιότητα των εργαζόμενων στην περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης. Συγκεκριμένα, θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων, πριν τις τράπεζες και το Δημόσιο, δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες, που υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξης των 9.670 ευρώ.

82 προαπαιτούμενα σε αναμονή

Με το ένα τρίτο εκ των προαπαιτουμένων να έχουν ολοκληρωθεί, 82 προαπαιτούμενα μέτρα και δράσεις σε σύνολο 110 θα πρέπει να υλοποιηθούν, πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Σημειώνεται πως το ποσό που θα εκταμιευτεί μέχρι τότε εκτιμάται σε 18,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται δημοσίευμα του News247, όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές θα πρέπει να νομοθετηθούν, κατά κύριο όγκο πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη, η ίδια πηγή φέρεται να πρόσθεσε πως από τα πολλά μη υλοποιημένα μέτρα, αρκετά είναι «σημαντικά προχωρημένα» και θα κλείσουν σύντομα.

Την ίδια ώρα, από την Κομισιόν υπογραμμίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όσο και της συμφωνίας για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, μεταφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ωστόσο πως εξετάζει την ανακατεύθυνση κοινοτικών πόρων.

Τέλος, η ίδια πηγή τοποθετεί τις συζητήσεις για το χρέος στον ερχόμενο Μάιο, ενώ υπογραμμίζεται πως οι συμφωνημένες περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου για το 2019 και 2020 θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με το δημοσίευμα να μεταφέρει δήλωση πως «πρέπει να μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται».

Αποσύρθηκε προσωρινά η τροπολογία κατά της απεργίας

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας αποσύρθηκε, για «νομοτεχνικές βελτιώσεις» η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας, που είχε κατατεθεί ως εκπρόθεσμη μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την κήρυξη απεργίας σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο θα απαιτείται πλέον «η απαρτία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης», ενώ με τον μέχρι τώρα ισχύοντα νόμο απαιτούνταν η παρουσία του 20%.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά και προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου στο Κοινοβούλιο. Η κατάθεσή της προκάλεσε την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία προκήρυξε για την Τρίτη στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή.

Στην τροπολογία του υπουργείου επίσης, διευκρινιζόταν ότι της αποζημίωσης εργαζόμενου προηγείται δικαστική απόφαση, που διαπιστώνει εάν υπήρχε δόλος εκ μέρους του εργοδότη, είτε σε ό,τι αφορά το ατύχημα ειδικά, είτε στη μη τήρηση μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.

Η κατάθεση της ροπολογίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που προκήρυξε στάση εργασίας την Τρίτη. «Το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 η Kυβέρνηση έφερε, κατά την πάγια τακτική της, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο, τη σχετική τροπολογία που συμφώνησε με τους Θεσμούς στα κρυφά και ερήμην των εργαζομένων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη 5/12!» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!» αλλά και ότι μέσω της τροπολογίας «κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη».