Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι η σημερινή Πανελλαδική Στάση Εργασίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά. «Η σημερινή Πανελλαδική Στάση Εργασίας, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και η συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 12:00 θα γίνουν κανονικά», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία στον συνδικαλιστικό νόμο, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!».
 
Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, «το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 η κυβέρνηση έφερε, κατά την πάγια τακτική της, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο, τη σχετική τροπολογία που συμφώνησε με τους θεσμούς στα κρυφά και ερήμην των εργαζομένων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη 5/12».
 
«Μάλιστα, στην ίδια τροπολογία η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

«Οι αγώνες των εργαζόμενων δεν θα μπουν στο γύψο»

 
Παράλληλα και το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει κανονικά τις κινητοποιήσεις της ενάντια στο «χτύπημα του δικαιώματος στην Απεργία», παρά την απόσυρση των σχετικών τροπολογιών από την κυβέρνηση.
 
«Οι δορυφόροι του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, σαν το λαγό το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, της ωμής παρέμβασης με νόμο στα συνδικάτα» ανέφερε στην ανακοίνωση, λίγο πριν την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας.
 
«Η κυβέρνηση με ότι ταχυδακτυλουργικά κόλπα και αν κάνει δεν μπορεί να μας ξεγελάσει. Κάτω τα χέρια απ’ το δικαίωμα στην απεργία» είναι το μήνυμα του ΠΑΜΕ, το οποίο απευθύνει κάλεσμα για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ένταση στο υπουργείο Εργασίας

Ένταση επικράτησε στο υπουργείο Εργασίας όταν μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στη στοά που βρίσκεται η είσοδος του υπουργείου Εργασίας σπάζοντας τα στόρια που ήταν κατεβασμένα για λόγους ασφαλείας ενώ κατά την είσοδό τους αφαίρεσαν τα γράμματα που βρίσκονται πάνω από την είσοδο του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου «ξεκαθαρίζοντας» ότι θα «πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις στους χώρους εργασίας ώστε να μην περάσει αυτή η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης».

 George Vitsaras / SOOC