Στις αρχές Μαΐου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε, δεχόμενο την εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, να ανάψει το «πράσινο φως» για την ανέγερση του «Academy Gardens», ενός εμπορικού mall 55.000 τ.μ.της εταιρείας Artume, θυγατρικής της Blackrock, του οικονομικού κολοσσού που συνέταξε έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος της «επένδυσης» είναι η «ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος», ενώ στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί «Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)».

Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο TPP σε αναλυτικό ρεπορτάζ, οι κάτοικοι προτείνουν ένα διαφορετικό σχέδιο που περιλαμβάνει:

  • Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
  • Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall, όπως το θέλουν τα «αντισταθμιστικά οφέλη».
  • Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
  • Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
  • Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και  υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Οι κάτοικοι πραγματοποιούν και διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ενάντια στο Mall, εδώ

Ολόκληρο το κάλεσμα:

Γειτόνισσα, γείτονα! Επισκέπτρια και επισκέπτη του πάρκου του Πλάτωνα, η Ακαδημία Πλάτωνος κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο μ’ ένα Mall στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου, την ίδια ώρα που δε γίνονται ούτε τα στοιχειώδη: φωτισμοί, πεζοδρόμια, περιφράξεις, καθαριότητες, δρόμοι, αποχετεύσεις όμβριων, αθλητικοί χώροι, παιδικές χαρές. Τα ξέρεις και τα ξέρουμε ως κάτοικοι που αγωνιζόμαστε και αγαπάμε την περιοχή, όπως κι εσύ. Oι απατηλές υποσχέσεις, τα «θα» που διαδίδουν πολιτικάντηδες, έμμισθα παπαγαλάκια και η πολυεθνική Artume-Blackrock, που είναι πίσω απ’ το έργο, είναι προκλητικά για τη νοημοσύνη μας. Είναι εξοργιστικά.

«Θα φέρει δουλειές»

Οι δουλειές στα Mall είναι κακοπληρωμένες και περιστασιακές. Αντ’ αυτού υπάρχει μελέτη και αντιπροτείνουμε να χτιστεί επιτέλους το «Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Αθηνών». Το Μουσείο πρόκειται να στεγάσει μερικές απ’ τις 350.000 αρχαιότητες που τώρα είναι στις αποθήκες. Θα δημιουργήσει και μετά την κατασκευή του μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, καθιστώντας και την περιοχή παγκόσμιο πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

«Θα αυξήσει την εμπορική κίνηση στη γύρω περιοχή»

Τα Μall ακολουθούν την λογική που έχουν και τα ξενοδοχεία «all inclusive», όπως ήταν και το σύνθημα του Mall στο Μαρούσι: «all in the Mall», καταστήματα κάθε είδους. Είναι έτσι φτιαγμένα που στοχεύουν να καλύψουν κάθε καταναλωτική ανάγκη όποιου μπει σε αυτά και ποτέ δεν δημιουργούν πρόσθετη κίνηση. Αντίθετα απορροφούν και συγκεντρώνουν την εμπορική δραστηριότητα όλης της γύρω περιοχής. Όπως και στο Μαρούσι με το Mall, όπως παντού με τα Mall έτσι κι εδώ (Σεπόλια, Κολωνό, Σκουζέ, Μπουρνάζι, Περιστέρι, Αιγάλεω) το αποτέλεσμα είναι υπερσυγκέντρωση της εμπορικής κίνησης, κλείσιμο καταστημάτων στις γύρω αγορές και ανεργία.

«Θα αναβαθμίσει την περιοχή»

Σε μια περιοχή που δεν έχει καλά καλά επαρκείς αποχετεύσεις και αντιπλημμυρικά έργα είναι τουλάχιστον αντίφαση, ανοησία κι εμπαιγμός να θεωρείται αναβάθμιση το να σηκωθεί ένα βουνό 55.000 τετραγωνικά από τσιμέντο, γυαλί και σίδερο στην παρόχθια ζώνη του θαμμένου ποταμού Κηφισού. Είναι σαν να προκαλούμε την τύχη μας. Επιπλέον, έχεις δει, συμπολίτη/-τισσα, κάποια ουσιαστική αναβάθμιση γύρω απ’ τα Village, το Αthens Heart, το River; Αντίθετα, τα Mall σταδιακά υποβαθμίζουν τη λειτουργία και την αξία της κατοικίας καθώς και κάθε άλλη χρήση δεν εξυπηρετεί την συγκεντρωτική εμπορική τους κίνηση.

«Θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη»

Όποιος έχει παρακολουθήσει οποιοδήποτε μεγάλο κατασκευαστικό έργο, ξέρει τι είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη. Καθρεφτάκια για ιθαγενείς και κατά βάση υποσχέσεις που μένουν στα λόγια. Ενδεικτικά παραδείγματα απ’ τα εκατοντάδες: το κτήμα Θων (Βωβός), υπογειοποίηση Φραγκοκκλησιάς (Μπόμπολας), Athens Mall (Λάτσης). Στις τελικές μακέτες υπόσχονταν πάρκα και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη που φυσικά στην πράξη δεν έγιναν ποτέ.

«Έστω να γίνει κάτι… Εδώ θα γίνει αλλιώς…»

Τα Mall λειτουργούν σαν τσιμπούρια όπου φυτεύονται. Απομυζούν όλη την οικονομική δραστηριότητα της γύρω περιοχής χωρίς να ανταποδίδουν τίποτα. Επιβαρύνουν περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, οικονομικά, κλείνουν καταστήματα και δημιουργούν ανεργία, κι όλα αυτά για τα κέρδη κάποιας πολυεθνικής και κάποιου μεγαλοεπιχειρηματία. Δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο αναξιοπρέπειας που όπως ο πνιγμένος πιάνεται απ’ το μαλλί του, έτσι κι εμείς απελπισμένοι τάχα να δεχτούμε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες κι ενώ ξέρουμε τι συμβαίνει παντού με τα Mall, εδώ να φανταζόμαστε κάτι διαφορετικό.

«Μα δε θα κάνουμε τίποτα στο τέλος»

Δεκάδες αγώνες, ειδικά σε ζητήματα ελεύθερων χώρων, έχουν κερδηθεί, όταν οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής κινητοποιούνται, βάζοντας ο καθένας κι η καθεμία ένα μικρό λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια: οικόπεδο Reds (Μπόμπολας), κτήριο Νομαρχίας στην Αίμωνος, ζωντάνεμα του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, ΚΥΤ Αργυρούπολη, ΚΑΠΑΨ Αμπελόκηποι, Ρεματιά Χαλανδρίου, Δουζένη, Νομισματοκοπείο κ.τ.λ Σήμερα μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές διαδικτυακά αλλά και χειρόγραφα, ενημερώνοντας για το ζήτημα και απαιτώντας από την Περιφέρεια Αττικής να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μπορούμε να σταματήσουμε το εμπορικό μεγαθήριο και να επιτύχουμε συγκεκριμένα έργα αναβάθμισης των γειτονιών μας. Γι’ αυτό καλούμε την Κυριακή 10/12 στις 11:00 στην Ακαδημία Πλάτωνος (Μοναστηρίου&Τηλεφάνους στο πάρκο ή παρακείμενο χώρο) να οργανώσουμε τις δράσεις μας.