Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, μετά από την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχηγείο της Αστυνομίας, σε συνεργασία με αξιωματούχους της φρουράς του Τούρκου προέδρου που έχουν έρθει στην Αθήνα, σχεδίαζουν τα μέτρα ασφαλείας τόσο για την Αθήνα αλλά και για την επίσκεψη του στη Θράκη την Παρασκευή.


Οι αξιωματούχοι της φρουράς Ερντογάν, που αποτελείται από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, έφτασαν το πρωί της Δευτέρας και σύμφωνα με πληροφορίες ώς το βράδυ της Τρίτης θα βρίσκονται στην Αθήνα και άλλοι.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», με ειδική πτήση από την Τουρκία θα έρθουν τρία πανομοιότυπα θωρακισμένα αυτοκίνητα για τη μεταφορά του Τούρκου προέδρου, ώστε κανείς να μη γνωρίζει σε ποιο από τα τρία επιβαίνει, ενώ θα φτάσουν κι άλλα τέσσερα θωρακισμένα οχήματα που θα αποτελούν την αυτοκινητοπομπή, όπως επίσης κι ακόμη ένα όχημα, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με συσκευή jammer ώστε να μπλοκάρονται τα κινητά τηλέφωνα από όπου περνά η πομπή.

 
Οι δρόμοι αναμένεται να παραδίδονται στην κυκλοφορία μόνο τις ώρες που θα βρίσκεται εντός των Προεδρικού Μεγάρου και του Μεγάρου Μαξίμου και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν και θα κρίνει εκείνη την στιγμή το Κέντρο Επιχειρήσεων στην ΓΑΔΑ.
 

Ελληνοκυπριακές διεργασίες


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Αθήνα να θέτει επί τάπητος την πρόταση για νέα διάσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή προετοιμασία, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα.

 
Η Λευκωσία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, όχι μόνο ευνοεί, αλλά θεωρεί σημαντικό για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών ένα προπαρασκευαστικό διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Το ταξίδι του Ρ.Τ. Ερντογάν θωρείται σημαντικό αφού θα καταδείξει τις προθέσεις της Άγκυρας. Η προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό.
 
Όπως αναφέρεται, ελληνική και κυπριακή πλευρά αναμένουν να δουν τη στάση της Τουρκία αναφορικά με εκείνα τα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες στον Κρανς Μοντάνα και τη διάσκεψη για το Κυπριακό. Δηλαδή, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η εισήγηση του Νίκου Κοτζιά, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα, ήταν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σ' έναν προπαρασκευαστικό διάλογο για το Κυπριακό. Μια προσέγγιση με την οποία η Λευκωσία συμφωνεί πλήρως, αφού θα διαφανούν οι προοπτικές για περαιτέρω συζητήσεις. Εάν τα καταφέρουν Αθήνα και Άγκυρα και επιτύχουν πρόοδο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε θα δημιουργηθεί μια δυναμική για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο.


Τζανακόπουλος: Δεν αντιμετωπίζουμε με φοβικότητα την επίσκεψη Ερντογάν

«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με φοβικότητα την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 
 
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα είναι μία επίσκεψη με εξαιρετική σημασία και σπουδαιότητα, και θα περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το προσφυγικό».
 
Ο ίδιος δήλωσε ότι στο πλαίσιο των θρησκευτικών του πιστεύω ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επισκεφτεί στην Θράκη έναν χώρο προσκυνήματος, ενώ θα παρακαθίσει και σε ένα ιδιωτικό γεύμα. 
 
Η επίσκεψη του στη Θράκη δεν περιλαμβάνει καμία πολιτική εκδήλωση, άλλωστε, πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος, είναι γνωστό ότι η συνθήκη της Λωζάνης μας δεσμεύει όλους.