O Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο ισχύον νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία «των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000», και με την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών.
 
Αναφορικά με τις οφειλές των εμπόρων τόνισε ότι «έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000».
 
Υπογράμμισε επίσης ότι «αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλοοφειλέτες που έπαιρναν αφειδώς δάνεια τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα ή δεν ήθελαν να αποπληρώσουν, καθώς προτιμούσαν να φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό».
 
Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελούσε έναν από τους «μεγάλους πονοκεφάλους» της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

 

Πλειστηριασμοί 14 κατοικιών 
 

Την προηγούμενη Τετάρτη 19 Νοεμβρίου διεξήχθησαν 12 φυσικοί και 2 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια μεταξύ πολιτών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, οι οποίοι παραβρέθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, με άντρες των ΜΑΤ, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί έξω από τις αίθουσες όπου διεξάγονταν οι πλειστηριασμοί.
 
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τρεις πολίτες, εκ των οποίων ο ένας πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Καισαριανής Θανάση Μπαρτζώκα.
 
Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όταν μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, συγκρούστηκαν με άνδρες της αστυνομίας.