Υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ η «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων που περιλαμβάνει 17 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας εκτός της Ένωσης, που θεωρούνται μη συνεργάσιμες σε φορολογικά ζητήματα, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Οι χώρες αυτές είναι: Αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Γκουάμ, Νότια Κορέα, Μακάο, Νήσοι Μάρσαλ, Μογγολία, Ναμίμπια, Παλάου, Παναμάς, Αγία Λουκία, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, μέσα στη λίστα δεν βρίσκονται όπως τα νησιά Κεϊμάν και οι Βερμούδες, που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελούν τόπους που προτιμούνται ως φορολογικοί παράδεισοι. Ενδεικτική για την υπόθεση είναι η αποκάλυψη για τα Paradise Papers. 

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα μπορεί να χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστούν και άλλα ενδεχόμενα αντίμετρα, όπως δήλωσε ο Λεμέρ. Η νέα λίστα καταρτίστηκε με βάση τους κανόνες επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Οικονομικών από χώρες-μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν δήλωσε ότι κανένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός παράδεισος, καθώς όλα έχουν συμφωνήσει να σέβονται τα ευρωπαϊκά φορολογικά πρότυπα. 

Παρά το ότι η Εσθονία, που έχει την προεδρία της Ένωσης αυτό το εξάμηνο, προσπάθησε μέσω του υπουργού Οικονομικών της να δώσει πανηγυρικό τόνο, υπήρξαν αντιδράσεις από ευρωβουλευτές των «Πρασίνων», που τόνισαν ότι «το γεγονός πως τα κράτη-μέλη μπόρεσαν να συμφωνήσουν μόνο σε μία απλή λίστα φορολογικών παραδείσων υποβαθμίζει την αξιοπιστία της ΕΕ. Όχι μόνο οι βασικοί παράδεισοι έχουν μείνει εκτός λίστας, αλλά είναι και μεροληπτική πολιτικά, καθώς οικονομικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ απουσιάζουν».