Σύμφωνα με δημοσίευμα του aljazeera, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στον ομόλογό του της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς ότι επιθυμεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ «θα έχει επικίνδυνες συνέπειες».

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι παλαιστινιακό έδαφος το οποίο είχε καταληφθεί από το εβραϊκό κράτος κατά τον πόλεμο του 1967.

Συγκαλούνται εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας

Η απόφαση Τραμπ έφερε αντιδράσεις και συγκεκριμένα προκάλεσε τη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που συγκάλεσε το Σαββατοκύριακο η  Ιορδανία προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίαςκαι τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.