Ο νόμος για την προστασία της μητρότητας ορίζει ότι «απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό».
 
Σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις, η προστασία από απόλυση ισχύει όχι μόνο για εργαζόμενες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, αλλά και όταν υπάρχει απλή εντολή μίσθωσης, σε περίπτωση σύμβασης έργου που έχει λήξει.
 
Η καταγγελία είχε δημοσιοποιηθεί από την εργατική συλλογικότητα «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ, συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ» και σύμφωνα με αυτήν η εργαζόμενη είχε απολυθεί το Φεβρουάριο του 2015 ενώ βρισκόταν στην αρχή της εγκυμοσύνης της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας Συντακτών». 
 
Η εργαζόμενη είχε αρχικά μετακινηθεί σε άλλο περιοδικό του ίδιου ομίλου, όταν της ανακοινώθηκε η καταγγελία της σύμβασης της και άρα η απόλυση της λόγω «απόφαση της οικονομικής διεύθυνσης», με την προβλεπόμενη αποζημίωση.  Μόλις επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη της προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να διεκδικήσει την ακύρωση της απόλυσης της, όμως η εφημερίδα δεν ανταποκρίθηκε ποτέ και άρα και η ίδια κατέθεσε αγωγή.
 

Η προφορική παραίτηση
 

Η απόφαση του Πρωτοδικείο Πειραιά δέχτηκε τον ισχυρισμό του εργοδότη ότι η εργαζόμενη δεν απολύθηκε, αλλά «παραιτήθηκε προφορικά». 
 
«Στην υπόθεση αυτή έχουμε μια ξεκάθαρη περίπτωση απόλυσης εργαζόμενης εγκύου από την εργοδότρια εταιρεία, που έλαβε χώρα εγγράφως και καταβάλλοντας σε αυτήν ολόκληρη την αποζημίωση απόλυσης. Ωστόσο το εργατικό δικαστήριο δέχθηκε όψιμο ισχυρισμό της εργοδότριας ότι η εργαζόμενη παραιτήθηκε και ότι η αποζημίωση απόλυσης καταβλήθηκε από την εργοδότρια για “λόγους επιείκειας”!», δήλωσε η Δώρα Πετσετίδη, συνήγορος της απολυμένης δημοσιογράφου της «Καθημερινής».
 
«Με αυτήν την απόφαση γεννάται νέος κίνδυνος στη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού κάθε δήλωση του εργαζομένου θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυθαίρετα από τον εργοδότη ως παραίτηση και με την επίκλησή της και την προσκόμιση αμφίβολων αποδεικτικών μέσων να απορρίπτονται εργατικές αγωγές, ακόμα και σε περιπτώσεις ξεκάθαρης απόλυσης όπως η παρούσα», καταλήγει η συνήγορος