Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει μία συμφωνία 70 ετών και να ανακοινώσει πως αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στις δηλώσεις Τραμπ, καίγοντας αμερικάνικες σημαίες, ενώ γενική απεργία και κινητοποιήσεις έχουν προκηρυχθεί για την Πέμπτη από παλαιστινιακές οργανώσεις. 
 
Παράλληλα, το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας κήρυξε την Πέμπτη αργία και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στις περιοχές της Ιερουσαλήμ όπου ζουν Παλαιστίνιοι.


Την ίδια ώρα, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να κινητοποιηθούν και να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις των επόμενων ημερών.

Ο Σαλάχ Μπαρνταουίλ, αξιωματούχος της οργάνωσης, ανέφερε στο Reuters ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Είτε θα παραμείνουμε είτε θα εξαφανιστούμε. Ο Τραμπ ή όποιος πιστεύει ότι ο λαός μας, το έθνος μας και η αντίστασή μας δεν είναι ικανά να απαντήσουν τότε κάνει λάθος».

 


Διάγγελμα Αμπάς 

 
Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σε διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
 
Ο Μ.. Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η απόφαση «ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ».