Μετά την έγκριση του νόμου με 150 ψήφους υπέρ και μόλις 5 κατά, η σημερινή ημέρα στην Αυστραλία χαρακτηρίστηκε «ημέρα αγάπης». Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί και από τη Γερουσία με 43 ψήφους υπέρ και 12 κατά.


«Ημέρα αγάπης, ισότητας, σεβασμού»
 

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ μίλησε για ημέρα «αγάπης, ισότητας, σεβασμού.(…) Είναι ώρα για περισσότερους γάμους», είπε, ενώ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο ένας πολιτικός έκανε πρόταση γάμου στο σύντροφό του.


 

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί από τον γενικό κυβερνήτη και εκπρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία, Πίτερ Κόσγκροβ, τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτοι νόμιμοι γάμοι ομοφυλοφίλων αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο, καθώς για την έκδοση αδειών γάμου χρειάζεται περίπου ένας μήνας.

Οι Αυστραλοί είχαν εγκρίνει κατά συντριπτική πλειοψηφία τον γάμο μεταξύ των προσώπων του ίδιου φύλου σε δημόσια διαβούλευση που έγινε με την υποβολή ψήφων μέσω ταχυδρομείου και είχε διοργανωθεί από την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Με την υιοθέτηση του νόμου αυτού η Αυστραλία γίνεται το 26ο κράτος που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ των προσώπων του ίδιου φύλου.