«Βρισκόμαστε σε μια φάση κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, βρισκόμαστε σε με περιοχή που είναι αποσταθεροποιημένη, η ευρύτερη περιοχή μας αντιμετωπίζει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις. Επομένως, σε αυτή τη φάση, ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την Ελλάδα είναι να επιδιώξει την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με τη γείτονα και συνολικά και στα επιμέρους ζητήματα. Είτε αυτά αφορούν το Αιγαίο και την απαίτηση εκ μέρους μας για τον οριστικό τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας, είτε αυτό αφορά τα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού, είτε αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με του Τούρκο Πρόεδρο.

«Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει, αν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα και με δεδομένο -εντός του πλαισίου του οποίου συζητάμε- και τον θεμέλιο λίθο αυτού του πλαισίου, δηλαδή τη Συνθήκη της Λοζάνης, επιδιώξει αυτή την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία» υπογράμμισε ο Δ.  Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν βεβαίως ζητήματα που υπονομεύουν αυτή τη σχέση. Υπάρχουν ανοικτά προβλήματα, ωστόσο ο μοναδικός τρόπος για την επίλυσή τους είναι μέσα από τη διεύρυνση του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου και αυτή είναι η κυρία επιδίωξη που έχει η χώρα μας. Και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου νομίζω έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ανάλογες δηλώσεις δεν γίνονται για πρώτη φορά.

«Το γεγονός ότι οι σχετικές δηλώσεις έχουν επαναληφθεί σε διάφορες φάσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, γέννησε ερωτηματικά», συνέχισε ο Δ. Τζανακόπουλος, για να τονίσει ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, που έχει πράγματι έναν ιστορικό χαρακτήρα, με δεδομένο όμως το πλαίσιο εντός του οποίου συζητάμε και το οποίο είναι το πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία για την ελληνική πλευρά αλλά και συνολικά είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Για το εάν αυτό θα δηλωθεί από την ελληνική πλευρά, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως «είναι προφανές» και επισήμανε ότι έχει βγει με τον πιο επίσημο τρόπο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, είναι πάγια θέση η οποία προφανώς και θα δηλωθεί με καθαρότητα.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν την Παρασκευή στη Θράκη και τη δήλωση που έκανε, επιβιβαζόμενος στο αεροπλάνο για την Αθήνα, ότι «πάει να βρει τους αδελφούς του», ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί τη Θράκη ο Τ. Ερντογάν, και πως και στην προηγούμενη επίσκεψή του, ως πρωθυπουργός, είχε περιοδεύσει στην περιοχή για να συνομιλήσει με τους ομοδόξους τους και να προσευχηθεί.

«Αυτό νομίζω θα επαναληφθεί και δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν περαιτέρω πολιτικού χαρακτήρα επιπλοκές σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε. Κατέστησε σαφές ότι «το καθεστώς της Θράκης είναι δεδομένο, καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης, οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό δεν θεωρούμε ότι δημιουργεί οποιαδήποτε πολιτική επιπλοκή και δεν είναι και κάτι πρωτοφανές».

Ζαχαριάδης: Δεν βοηθάει η συζήτηση για αναθεώρηση


«Η συνθήκη της Λωζάννης είναι μία διεθνής συνθήκη, δεν είναι μία διμερής συνθήκη Ελλάδας – Τουρκίας και δεν νομίζω ότι η συζήτηση για αναθεώρηση βοηθά το οτιδήποτε» δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου προέδρου περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης.

«Ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υψώσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεννόησης και όχι να μπούμε σε μία φάση συγκρούσεων. Βεβαίως η χθεσινή δήλωση δεν εξυπηρετεί, κατά τη γνώμη μας, αυτόν τον σκοπό» παρατήρησε ο Κ. Ζαχαριάδης.

Σημείωσε, πάντως, πως «με τη συμβολή και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά την όποια νευρικότητα μπορεί να παρατηρείται σποραδικά, βαίνουν βελτιούμενες και όλοι καταλαβαίνουν ότι σε έναν σύγχρονο, σύνθετο, αποσταθεροποιημένο κόσμο είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας και της Ευρώπης συνολικά οι σχέσεις σε αυτή τη δύσκολη γειτονιά του πλανήτη να είναι με θετικό πρόσημο και να βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες, σε όλους τους τομείς».

«Αντιλαμβάνεται και η Τουρκία το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος συνομιλητής, ότι σε ένα περιβάλλον, που για την Τουρκία -με επιλογές και δικές της και από την άλλη πλευρά- στην Ευρώπη οι σχέσεις διαρκώς δυσκολεύουν, ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία σε αυτή την ιστορία είναι η Ελλάδα. Για να μπορεί η Ελλάδα να έχει μία θετική γνώμη και να κρατάει τις πύλες της Ευρώπης ανοιχτές, με όρους και προϋποθέσεις βέβαια και για την Τουρκία, χρειάζεται συγκεκριμένο πλαίσιο, μία συγκεκριμένη στρατηγική και μία συγκεκριμένη συμπεριφορά καλής γειτνίασης» πρόσθεσε.