«Θα πρέπει να καλέσουμε και να εργαστούμε στο πλαίσιο μίας νέας Ιντιφάντα για την αντιμετώπιση του σιωνιστικού εχθρού» δήλωσε την Πέμπτη ο Ισμαήλ Χανίγια σε ομιλία του στη Γάζα, σύμφωνα με τον Independent. Μάλιστα, υπογράμμισε πως αυτή η νέα αντίδραση των Παλαιστινίων δεν θα πρέπει να τερματιστεί μέχρι την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης.
 
Ακόμη, μιλώντας στο AlJazeera, ο Χανίγια δεν δίστασε να υπογραμμίσει πως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αποτελεί «διακήρυξη πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων», τονίζοντας μάλιστα πως η απόφαση του Τραμπ «σκότωσε» την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.
 
«Η απόφαση των ΗΠΑ είναι επιθετική, μια δήλωσε η πολέμου εναντίον μας, κατά των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών, στην καρδιά της Παλαιστίνης, την Ιερουασλήμ» διαμήνυσε ο Χανίγια.
 
«Έχουμε δώσει εντολή σε όλα τα μέλη της Χαμάς και τους βραχίωνές της να είναι πλήρως έτοιμοι για νέες οδηγίες ή εντολές που θα μπορούσαν να δοθούν για να αντιμετωπίσουν αυτό τον στρατηγικό κίνδυνο που απειλεί την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως η Ιερουσαλήμ παραμένει η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης.
 
«Η Ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική, και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, ολόκληρης της Παλαιστίνης» τόνισε ο Χανίγια, αναφερόμενος ακόμα και σε εδάφη που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.
 
«Η απόφαση αυτή έχει σκοτώσει την ειρηνευτική διαδικασία, έχει σκοτώσει το Όσλο [συμφωνία], έχει σκοτώσει τη διαδικασία διευθέτησης» πρόσθεσε ο ηγέτης της Χαμάς, καλώντας τον Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μία «ημέρα οργής» στα Παλαιστινιακά εδάφη την Παρασκευή, καθώς αναμένονται απεργίες και κινητοποιήσεις.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις συγκρούσεις στη Βηθλεέμ:


 
Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της Ιερουσαλήμ έχει τεθεί από το Ισραήλ από τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967, μια κίνηση που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς. Έκτοτε, ο έλεγχος της πόλης των Ιεροσολύμων αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια για μια ειρηνευτική διαδικασία, με τα δύο κράτη να διεκδικούν για την πόλη τον ρόλο της πρωτεύουσάς τους.
 
Σημειώνεται πως στις 9 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος της πρώτης Ιντιφάντα που ξέσπασε το 1987 στη Λωρίδα της Γάζας κατά της ισραηλινής καταπίεσης, ως αντίδραση στη χρόνια επιθετικότητα του Ισραήλ με φόνους, μαζικές φυλακίσεις, κατεδαφίσεις σπιτιών, βασανισμούς και εκτοπίσεις. Εκείνη η Ιντιφάντα τερματίστηκε επισήμως στις 20 Αυγούστου του 1993, με τη συμφωνία του Όσλο, μεταξύ των Γιτζάκ Ράμπιν και του Γιασέρ Αραφάτ.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως «Ιντιφάντα» στα αραβικά σημαίνει «ταρακούνημα», ενώ η εξέγερση των Παλαιστινίων ονομάστηκε και «πετροπόλεμος», καθώς τα μέσα που κατείχαν δεν ήταν άλλα από πέτρες και αυτοσχέδια όπλα, έχοντας απέναντί τους έναν υπερσύγχρονο ισραηλινό στρατό.