Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, αντέδρασε την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βασίζεται σε δύο κράτη με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο», ανέφερε την Πέμπτη η Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενώ μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε διάγγελμα με το οποίο αναγνώρισε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει από μόνο του την πρωτεύουσα του. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η Παλαιστίνη, οι Αραβικές Χώρες, η Τουρκία, το Ιράν η Κίνα και η ΕΕ έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεση τους, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσει νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ξεκαθαρίσει ότι «οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» ενώ προέτρεψε και άλλες χώρες να στηρίξουν τη απόφαση του Τραμπ και να πράξουν αντιστοίχως.