Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις ηγεσίες και τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής επανεκκίνησης στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από  την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και τον σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου».

Αναφερόμενος στις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες ο Ερντογάν αμφισβήτησε ευθέως, ανέφερε πως το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες «καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν τον δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.  Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους».