Μετά τη συνάντηση με τη Μέι, ο Γιουκέρ τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία και πρόσθεσε  έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο Τουσκ διαβεβαίωσε με τη σειρά του πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και κάλεσε τη Βρετανία, που ζητά να διαρκέσει δύο χρόνια η μεταβατική περίοδος, να σεβαστεί τους νόμους της ΕΕ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μέρα μετά την έξοδο θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από την απόφαση της εξόδου. «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι χωρισμοί είναι δύσκολοι. Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι το να χτίσεις μια νέα σχέση. Έχουμε λιγότερο από έναν χρόνο για να διαπραγματευτούμε την επόμενη μέρα και τις σχέσεις των δύο πλευρών».

Το κείμενο της συμφωνίας

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, στη λήξη της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, για τη ρύθμιση λεπτομερειών του διαζυγίου των δύο πλευρών, το οποίο έχει «κλειδώσει» για τα τέλη Μαρτίου του 2019.

Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται λεπτομερώς ο τρόπος που θα ρυθμιστούν τα ζητήματα των δικαιωμάτων των πολιτών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. που θα συνεχίσουν να ζουν στο Η.Β. μετά το Brexit, καθώς και των Βρετανών πολιτών που θα παραμείνουν κάτοικοι χωρών της Ε.Ε. Ακόμη, ο τρόπος υπολογισμού του «λογαριασμού» τον οποίο θα πρέπει να καταβάλει σε χρήματα το Λονδίνο για τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει πριν την απόφαση αποχώρησης, καθώς και εκείνα που αφορούν στη μορφή των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προβλέπεται στο κείμενο, είναι το ύψος των χρημάτων που θα υποχρεωθεί να καταβάλει η Βρετανία στις Βρυξέλλες για να «ξεχρεώσει», που εκτιμάται στα 40-45 δις. ευρώ.

Διαβάστε το κείμενο στο οποίο κατέληξαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές:


Περνούν στη δεύτερη φάση οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν, «έχει γίνει σημαντική πρόοδος ανάμεσα στη Βρετανία και την Κομισιόν. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη στις 29 Απριλίου του 2017 και αφού όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσουν, η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει άμεσα τις διαδικασίες και θα αρχίσει να μελετά τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές». 

Αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ιρλανδίας γνωστοποίησαν νωρίτερα πως η Βρετανία και η Ιρλανδία ίσως απέχουν ώρες από την επίτευξη συμφωνίας για το κείμενο που θα περιγράφει το πώς θα διαχειριστούν τα σύνορά τους μετά το Brexit, ανοίγοντας τον δρόμο για συμφωνία που θα αίρει και το τελευταίο εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το ελεύθερο εμπόριο. Η ηγέτιδα του κόμματος DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ,  δήλωσε πως έγιναν «ουσιαστικές αλλαγές» στο κείμενο για τα σύνορα και οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ικανοποιούν τη Μέι.

Που διαφωνεί το DUP

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το DUP αντιτίθεται στην εναρμόνιση, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ,  του ρυθμιστικού πλαισίου που θα ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία με εκείνο που εφαρμόζεται στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μέλος της ΕΕ. Το DUP προβάλλει το βέτο του σε μία ρύθμιση που «θα αποσπάσει» την βρετανική επαρχία του Όλστερ από την βρετανική επικράτεια, ενώ απειλεί να εγκαθιδρύσει ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα σε Ιρλανδία και Βρετανία.

Ο αντιπρόεδρος του DUP, Νάιτζελ Ντοντς, ανέφερε ότι το κόμμα του έλαβε το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit αργά το πρωί της Δευτέρας και διαμήνυσε αμέσως στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι όροι που περιέχει ήταν απαράδεκτοι.

«Μολονότι ενημερωθήκαμε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, λάβαμε γραπτά κείμενα μόλις αργά χθες το πρωί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις καθυστερήσεις που προκάλεσαν η ιρλανδική κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ. Αμέσως μόλις παραλάβαμε το κείμενο αναφέραμε σε υψηλόβαθμους εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης ότι ήταν σαφώς απαράδεκτο στην παρούσα μορφή του»

Επανέλαβε ότι το DUP δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με βάση την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα διαχωριστεί σε οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Σήμερα υπάρχει μια συμφωνία να παραμείνει ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα συμβεί τίποτα που να προκαλέσει τη διάλυση αυτού του σπουδαίου Ηνωμένου Βασιλείου».

«Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μετά από έξι μήνες δουλειάς, αλλά ξεκαθάρισε πως η υπόθεση εξόδου της Βρετανίας δεν έχει ολοκληρωθεί και μένουν αρκετά κρίσιμα ζητήματα. «Σήμερα μετά από έξι μήνες δουλειάς δημοσιεύσαμε μια κοινή έκθεση με τα σημεία συμφωνίας αλλά απομένει πολλή δουλειά σε αρκετά ζητήματα».

Σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, σημείωσε ότι τα 4,5 εκατ. των πολιτών που αποφάσισαν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ προ Brexit θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα στη βάση τριών αρχών:

  1. Η εφαρμογή θα είναι αμοιβαία, θα αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία, και τους Βρετανούς στην ΕΕ,
  2. Καμία διάκριση σε ό,τι αφορά την εθνικότητα και
  3. Η ημερομηνία λήξης θα είναι αυτή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, με δυνατότητα παράτασης κατά τη μεταβατική περίοδο.