Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου που είναι Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και στοχεύει στη συνεργασία, στον συντονισμό και στην εξεύρεση κοινού τόπου συνεννόησης των φορέων και αφετέρου στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας του Κορυδαλλού και στην κινητοποίηση των σχολικών μονάδων, ως σημαντικού φορέα εντοπισμού της κακοποίησης/ παραμέλησης.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, υποστήριξε ότι η αντιμετώπισή της παραμέλησης και κακοποίησης απαιτεί τη συνεργασία αρκετών δομών και υπηρεσιών, που μέχρι τώρα λειτουργούν ανεξάρτητα και σε μια πορεία εσωστρέφειας.

«Η ολοκληρωμένη διερεύνηση και η αντιμετώπισή της παραμέλησης και κακοποίησης απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό αρκετών υπηρεσιών και δομών. Συντονισμός, που αποτελεί ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας, αφού οι υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και παράλληλα σε μια μοναχική πορεία εσωστρέφειας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διερεύνηση και αντιμετώπιση».

Στην ημερίδα συμμετέχουν πάνω από είκοσι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με πολύχρονη εμπειρία σε κρατικές δομές και υπηρεσίες, που ασχολούνται με τα θέματα της προστασίας των ανηλίκων. Ανάμεσα τους, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου, η Μονάδα Παιδιού και Εφήβου, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πειραιά, η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, οι οργανώσεις Χαμόγελο του Παιδιού και Help Kids, καθώς και τους Δήμους Πειραιά, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας: