Κατά τα φαινόμενα, ο ηγέτης του κόμματος, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ήταν δυσαρεστημένος με την Ζύντλο, ενώ όπως είχε ανακοινώσει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επιδίωξη πλέον είναι να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην οικονομία και όχι στα θεσμικά ζητήματα. Σημειώνεται ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή της Πολωνίας.
 
«Η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο υπέβαλε την παραίτησή της στην πολιτική επιτροπή (του PiS), η παραίτησή της έγινε δεκτή» δήλωσε σε δημοσιογράφους η Μπεάτα Μαζουρέκ. «Η επιτροπή πρότεινε για τη θέση του πρωθυπουργού τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι» συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Το Reuters μετέδωσε μέσα στην εβδομάδα πως ο 49χρονος Μοραβιέτσκι ήταν ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αντικαταστήσει την Σίντλο στο πλαίσιο των διεργασιών στο κόμμα για τις κάλπες των τριών επόμενων ετών. Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2018, οι κοινοβουλευτικές το 2019 και οι προεδρικές το 2020.

Ο νέος πρωθυπουργός και πρώην τραπεζίτης έχει την εύνοια του αρχηγού του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ενώ η απερχόμενη δεν έχαιρε της πλήρης εμπιστοσύνης του δεύτερου, σύμφωνα με αναλυτές.