Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις καθώς θα διακοπεί την Τετάρτη και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 κατατέθηκε στη Βουλή στις 23 Νοεμβρίου και προβλέπει έσοδα 2,736 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2017 προέβλεπε 1,656 δισεκατομμύρια. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέβηκε στο 3,82%.

Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,5%, με τον πήχη για φέτος να κατεβαίνει στο 1,6%. Το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 2,44% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 1,75%) έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, που «σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας».

Όπως αναφέρεται, το Δημόσιο έχει εκπονήσει και υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του, κύριος στόχος του οποίου είναι η προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 2,736 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αφού γνωστοποιήθηκαν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υποστήριξε πως είναι δύσκολος λόγω των όσων προβλέπει, ενώ τόνισε ότι θα είναι ο τελευταίος της δημοσιονομικής προσαρμογής και επανέλαβε πως δεν υπάρχουν νέα μέτρα αλλά μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές το 2016 και το 2017.