Σύμφωνα με την έκθεση της SIPRI, η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των παγκόσμιων εντάσεων σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική και Ανατολική Ασία, καθώς και στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, στην έκθεση διαπιστώνεται μεν πως κατά το περασμένο έτος ο αριθμός των συγκρούσεων μειώθηκε, ήταν το πέμπτο πιο θανατηφόρο έτος από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Η έκθεση, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, υπολογίζει πως οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων πωλούν σχεδόν 40% περισσότερα όπλα σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, όταν και ξεκίνησε το SIPRI να συλλέγει στοιχεία για τις μεγαλύτερες εταιρείες από αυτές.
 
«Η αύξηση των πωλήσεων όπλων ήταν αναμενόμενη και προήλθε από την εφαρμογή νέων εθνικών μεγάλων προγραμμάτων όπλων, τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσες σε διάφορες χώρες και τις επίμονες περιφερειακές εντάσεις, που οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης όπλων» αναφέρει η έκθεση.
 
Παράλληλα, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό παγκοσμίως, καθώς οι δαπάνες για αεροσκάφη αγγίζουν τα 45 δισ. δολάρια, ενώ για ναυπηγικά και ναυτικά συστήματα στα 27 δισ. δολάρια.
 
Βάση των στοιχείων, οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής όπλων αντιπροσώπευαν την περσινή χρονιά το 52% επί των συνολικών πωλήσεων των 374 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως η έκθεση δεν περιλαμβάνει κινεζικές εταιρίες, λόγω έλλειψης στοιχείων αναφορικά με το εμπόριο όπλων, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές που περιλαμβάνει η έκθεση, κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να πλασαριστούν στην πρώτη δεκάδα.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές και δυτικές εταιρείες κυριαρχούν στον κατάλογο, καταλαμβάνοντας τις 63 από τις 100 πρώτες θέσεις, και μαζί απολαμβάνουν το 82,4% επί των συνολικών πωλήσεων του 2016. Συγκεκριμένα, οι 38 εταιρείες εξ Αμερικής κατάφεραν πωλήσεις ύψους 217,2 δισ. δολάρια, αυξημένες μάλιστα κατά 4% σε σχέση με το 2015.