Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρέθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με σκοπό να πείσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους, μετά από απομόνωση 22 ετών, χωρίς να καταφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα.
 
Στο πρώτο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού του Ισραήλ μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες παρέμειναν προσηλωμένες στη λύση των δύο κρατών, απογοητεύοντας την ηγεσία του εβραϊκού κράτους.
 
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν αφοσιωμένες στη λύση των δύο κρατών. Την ίδια στάση είχε τηρήσει μία ημέρα νωρίτερα η Γαλλία, μετά τη συνάντηση Νετανιάχου με τον Πρόεδρο Μακρόν, ενώ ακόμα και η Τσεχία που εμφανίζεται πιο κοντά στις ισραηλινές θέσεις, επέλεξε να τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση, αναγνωρίζοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να κάνουν κακό στις ειρηνευτικές διαδικασίες.
 
Ο Μπ. Νετανιάχου κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν την απόφαση Τραμπ, κάνοντας λόγο για μία νέα «ειλικρινή ειρηνευτική πρωτοβουλία» των ΗΠΑ, χωρίς να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
 
Απο τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζεν Υβ Ντριάν κατέστησε σαφές πως η ΕΕ δεν θα γράψει μια λευκή επιταγή για ένα «αόρατο» ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ. «Περιμέναμε για αρκετούς μήνες την αμερικανική πρωτοβουλία, αι εάν μία τέτοια δεν έρθει, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε.
 
Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου υποστήριζε πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να μετακινήσουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρότι κανείς δεν δείχνει στην πραγματικότητα τέτοια διάθεση.
 
Σημειώνεται ωστόσο πως, τόσο η Τσεχία όσο και η Ουγγαρία, κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να μπλοκάρουν μία κοινή δήλωση των 28 της Ευρώπης που θα καταδίκαζε την απόφαση Τραμπ, χωρίς να έχει ακόμη γίνει γνωστό εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε έγκριση της πολιτικής του.

Υπογραμμίζεται πως η Μογκερίνη αρνήθηκε πως η ΕΕ ετοιμάζει μία νέα, δική της πρωτοβουλία για τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ωστόσο πως τα σχέδια των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ δεν θα είναι επιτυχημένα εάν δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των κρατών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να συντονίσει τηαπάντηση που θα δώσουν οι μουσουλμάνοι στην απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται πως η Τουρκία επιχειρεί να λάβει ηγετικό ρόλο στις διεργασίες, ως προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων.
 
Τον Ιανουάριο αναμένεται να βρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, την ώρα που η Αρχή αρνείται να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.