Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα τονίσει  στους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο της Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξαν ένα διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο.

Ο Τουσκ, σύμφωνα με τον Guardian, θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές αν δεν υπάρχει συναίνεση.

«Αν δεν υπάρξει λύση συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε», αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι γίνεται δεκτή η άποψη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που έχουν αντιταχθεί δυναμικά στην ιδέα διασποράς προσφύγων στην Ένωση, με βάση ένα σχέδιο που έφτιαξαν οι Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία και μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Μπάμπιτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να πιέζει την Πράγα να δεχθεί την μετεγκατάσταση προσφύγων, διότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τα ακραία κόμματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάργηση του σχεδίου «είναι πιθανόν να προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χώρες που είχαν ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια» εκτιμά ο Guardian, προσθέτοντας πως η Γερμανία και η Σουηδία αναμένεται επίσης να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν άλλα κράτη-μέλη.

 

Καταγγελίες για τα μάτια του κόσμου από την Κομισιόν

Η Κομισιόν αποφάσισε προ ημερών να παραπέμψει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, παραπέμπονται ενώπιον του Ευρωπαικού δικαστηρίου, καθώς δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες της ΕΕ για τη μετεγκατάστασης προσφύγων. «Η Ουγγαρία δεν έλαβε κανένα μέτρο από την αρχή του προγράμματος επανεγκατάστασης και η Πολωνία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση ούτε προσέφερε κάποια θέση από τον Δεκέμβριο 2015. Η Τσεχική Δημοκρατία δεν προχώρησε σε καμιά επανεγκατάσταση από τον Αύγουστο 2016 ούτε προσέφερε κάποια νέα θέση εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Κομισιόν.