«Βρίσκω πως πρόκειται για έναν ηλίθιο πόλεμο, (…) που αντίκειται στα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και των (Ηνωμένων Αραβικών) Εμιράτων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
 
«Ακόμη κι από τη σκοπιά του Ιράν, δεν βλέπω (οποιοδήποτε) πλεονέκτημα διότι η Υεμένη είναι πολύ απομακρυσμένη για να έχει οποιαδήποτε ουσιαστική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
 
Η κατάσταση στην Υεμένη χειροτερεύει συνεχώς, καθώς οι σιίτες αντάρτες Χούτι που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν αντιμετωπίζουν τους οπαδούς του προέδρου Χάντι, που στο πλευρό τους έχουν τη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα, ενώ τα επτά από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.
 
Για τον Γκουτέρες, αυτός ο πόλεμος πάνω απ' όλα είναι «εναντίον των συμφερόντων του λαού της Υεμένης», ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».
 
Παράλληλα, ο Γκουτέρες δήλωσε την πίστη του πως η παρέμβαση του Τραμπ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, καθώς μετά το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Αμερικανός στη Σαουδική Αραβία να επιτρέψει «αμέσως» την πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών δυνα΄μεων στην Υεμένη, ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε αισιόδοξος για τις επερχόμενες εξελίξεις.
 
«Είναι παράλογη η συνέχιση αυτού του αποκλεισμού, ο οποίος αφορά ακόμη και τα αγαθά πρώτης ανάγκης για την επιβίωση του πληθυσμού σε πολλές περιοχές της Υεμένης», πρόσθεσε.
 
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν να κηρυχθεί ανθρωπιστική «κατάπαυση του πυρός» για να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό, στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία σφυροκοπείται από αέρος από τα μαχητικά της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση.
 
Ωστόσο, σημείωσε, πιο μακροπρόθεσμα «χρειαζόμαστε πολιτική λύση», επισήμανε ο Γκουτέρες.
 
«Η ελπίδα μου είναι ότι κάποια στιγμή θα καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία», συνέχισε και συμπλήρωσε «είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλω να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες».