Τα απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου που έφτασε στο νησί της Λέσβου τη Δευτέρα, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.
 
Η στάση της δημοτικής αρχής είχε ως αποτέλεσμα την επιχείρηση παρέμβασης της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο να κάμψει τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, που έχει με την πολιτική του συνεχίζει να στρώνει τον δρόμο στις ξενοφοβικές αντιδράσεις. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους» δήλωσε ο πρώτος πολίτης του δήμου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, προκαλώντας παράλληλα την αντίδραση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
«Aυτοί που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αυτοί εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους», δήλωσε σε απάντηση των παραπάνω ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μη διστάζοντας να αναφερθεί προσωπικά στον δήμαρχο Γαληνό.
 
Ο Γ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμαρχο Λέσβου ότι για δεύτερη φορά «παρεμπόδισε το να ξεφορτωθούν» οι 50 οικίσκοι που έστειλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει «για να φτιάξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο camp της Μόριας».
 
Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος ήταν «απόλυτα ενημερωμένος ότι θα μεταφέρουμε σπιτάκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο υπάρχον camp» και «για τα στοιχεία από την προσπάθεια που κάνουμε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό στο νησί», ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει το στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».
 
Ο Γ. Μουζάλας κάλεσε εξάλλου «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps»
 
«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησί-φυλακή» τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ο Σπ. Γαληνός, ενώ επανέλαβε πως κάθε απόφαση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.
 
«Τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν ούτε διαπραγματευόμαστε για αυτά. Τα καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες στον κ. Μουζάλα, τα καταθέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι: Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων, η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Μυτιλήνης.
 
«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο δήμαρχος, «παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λεσβιακός λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης. Αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Οι αριθμοί των όσων αποχωρούν δεν αποδεικνύουν διάθεση αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο».