H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε μια επείγουσα έκκληση για τη διάθεση 1.300 θέσεων επανεγκατάστασης μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2018 για εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη. «Πρόκειται για μια απεγνωσμένη έκκληση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Είναι ανάγκη να απομακρύνουμε τους εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες από τη Λιβύη όσο το δυνατό γρηγορότερα», είπε ο Volker Türk.


Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Πολλοί πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και ανιθαγενείς στη Λιβύη είναι θύματα σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων διάφορων μορφών απάνθρωπης, σκληρής και ταπεινωτικής μεταχείρισης», αναφέρει η Έκτακτη Έκκληση της Υ.Α., στην οποία επίσης επισημαίνεται ότι πολλοί ανάμεσά τους κρατούνται επ’ αόριστον σε απαράδεκτες συνθήκες.

 «Δεδομένων των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών και των ταχύτατα επιδεινούμενων συνθηκών στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, η Υ.Α. καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την οργάνωση περισσότερων σωτήριων μεταφορών προσφύγων προς τον Νίγηρα τις ερχόμενες βδομάδες και μήνες», είπε ο V. Türk. Μια πρώτη ομάδα 25 προσφύγων από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Σουδάν απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη και μεταφέρθηκαν στον Νίγηρα τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει η οργάνωση.
 

Διερεύνηση «κάθε είδους λύσης»
 

«Καθώς η τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Λιβύη είναι κρίσιμη και οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης φρικτές, η Υ.Α. κάνει έκκληση για άλλη μια φορά στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας», είπε ο V. Türk, προσθέτοντας ότι δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τους πρόσφυγες στη Λιβύη, «θα πρέπει να διερευνήσουμε κάθε είδους λύσεις, όπως η επανεγκατάσταση, η οικογενειακή επανένωση, η μεταφορά προς δομές έκτακτης ανάγκης που διαχειρίζεται η Υ.Α. σε άλλες χώρες ή οι εθελούσιες επιστροφές».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες βδομάδες πριν ένα συνταρακτικό βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα από μία «ανθρώπινη» δημοπρασία στη Λιβύη προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Η κάμερα του CNN κατέγραψε έναν άντρα, Νιγηριανό μετανάστη, περίπου 20 ετών να στέκεται μπροστά στην κάμερα κι έναν άλλο άντρα να φωνάζει τα ποσά. Η συμφωνία «κλείνει» στα 1.200 δηνάρια Λιβύης (περίπου 800 δολάρια).