Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται η συζήτηση για την φοροδιαφυγή, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απουσία –ωστόσο- της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών.
 
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ψηφοφορίας επί της έκθεσης της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν, από την εν λόγω Επιτροπή, με ψηφοφορία στις 18 Οκτωβρίου 2017. Μετά την αυριανή ψηφοφορία, η τελική έκθεση και οι συστάσεις θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή και το Συμβούλιο.
 
Καλύτερες ρυθμίσεις για τους μεσολαβητές, βελτιωμένη προστασία των whistle-blowers (πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος) και ελάχιστο συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην ΕΕ, είναι μερικές από τις εν λόγω προτάσεις.
 
 

Η «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων 
 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αφού ενημέρωσε για τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων που εγκρίθηκε στο ECOFIN την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί μια πρόοδο, εξήγησε ότι η μαύρη λίστα περιέχει 17 χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν και η γκρίζα λίστα 47 χώρες που έχουν δεσμευθεί να μεταρρυθμίσουν το φορολογικό τους σύστημα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η πίεση τόσο στις τρίτες χώρες, όσο και στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
 
«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση στις χώρες της ΕΕ, με τους συστηματικούς φορολογικούς παραδείσους. Υπάρχουν όμως πρακτικές που θα πρέπει να καταπολεμηθούν, καθώς συχνά αφορούν απάτες», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να επιταχύνουμε, να είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί, αλλά δε θα πρέπει να συγχέουμε με τις χώρες που βρίσκονται στη λίστα».
 
Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το συντομότερο τις προτάσεις της Επιτροπής για νέα μέτρα, κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τους διαμεσολαβητές. «Είναι απαραίτητο να ρίξουμε φως σε αυτούς τους διακανονισμούς “ανάμεσα σε φίλους” που συνδέουν με απόλυτη αδιαφάνεια τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες και τις συμβουλευτικές εταιρείες, τα δικηγορικά γραφεία και τις τράπεζες».
 
«Το χτύπημα της φοροαποφυγής βρίσκεται στο Συμβούλιο, εκεί όπου υπάρχουν κράτη μέλη που όχι μόνο δεν επιθυμούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά τις εμποδίζουν» ανέφερε σχετικά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, προσθέτοντας ότι το κλειδί είναι οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη εντός της ΕΕ, να φορολογούνται στο συγκεκριμένο κράτος-μέλος.
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από παζάρια, εξαίρεσε από τους φορολογικούς παραδείσους περιπτώσεις κραγμένες όπως τα Νησιά Κεϊμαν κ.λ.π. Το συζητούμενο ψήφισμα επιμένει και προτρέπει σε διάκριση παράνομων και νόμιμων τακτικών φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής, διαιωνίζοντας τα φορολογικά προνόμια του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός με άγρια φοροεπιδρομή, όπως με την αύξηση του ΦΠΑ στα Ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται» σημείωσε, από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής ΚΚΕ.