Ολόκληρη η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων Αττικής, Πειραιά και Αιγαίου:

«Τo Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου ενημερώνει τα μέλη του Συλλόγου του, αλλά και τους νόμιμα συμμετέχοντες ότι αναβάλλεται η διαδικασία των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειάς μας με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τους Δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι έχουν προγραμματισθεί για την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017.

Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά.

Η ως άνω απόφαση ελήφθη προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι σχετικές με τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών.

Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία διεξαγωγής πλειστηριασμών απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς από όλες τις πλευρές και κοινός στόχος αποτελεί η ομαλή και ασφαλής διεκπεραίωση τους προς το συμφέρον όλων υπό τις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την Ελληνική κοινωνία και αγορά». 

Σημειώνεται πάντως πως την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει η συμβολαιογράφος Λαυρίου Ελένη Καραγεωργοπούλου για την ακύρωση της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσου με την οποία ανεστάλη η προηγούμενη γενική συνέλευση στην οποία είχε αποφασιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων από όλους τους πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Νομικών, που έχει συγκεντρώσει η πρωτοβουλία «Δρόμος Ανοιχτός», την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν συνολικά 263 πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 13 είναι ηλεκτρονικοί. Συνολικά για ακίνητα εμπορικής αξίας έως 300.000 € (δηλαδή κάτω από την «προφορική συμφωνία Κοντονή – τραπεζών») επισπεύδονται οι 191 απ' τους 263 πλειστηριασμούς, σε ποσοστό 72,6% τουλάχιστον. Συνολικά τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν:

  • 49 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία μικρότερη των 50.000 € και 54 με συνολική εμπορική αξία από 50.000 έως 100.000 €.
  • 57 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία από 100.000 έως 200.000 € και 31 με συνολική εμπορική αξία από 200.000 έως 300.000 €.
  • 30 πλειστηριασμοί ακινήτων με συνολική εμπορική αξία από 300.000 έως 500.000 €  και 42 με συνολική εμπορική αξία άνω των 500.000 €.

Λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων αλλά και της παραπάνω ανακοίνωσης των συμβολαιογράφων Αττικής – Πειραιά και Αιγαίου, η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών δεν θα πραγματοποιηθεί. Συλλογικότητες και κινήματα ωστόσο προγραμματίζουν να βρίσκονται στα Ειρηνοδικεία, παρά την αποχή.

Ηλεκτρονικοί όλοι οι πλειστηριασμοί από το 2018

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η κυβέρνηση προχωρά σε μία ακόμη ρύθμιση που θα διασφαλίζει την διεξαγωγή των πλειστηριασμών καθώς φέρεται να σχεδιάζει την «προστασία» τους, αποφασίζοντας να γίνονται όλοι οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά, μεταφέροντας στην ηλεκτρονική διαδικασία το ολοκληρωτικό βάρος της πραγματοποίησής τους.

Σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, αναφέρει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, πρωτοβουλία με την οποία συμφωνούν και οι συμβολαιογράφοι, όπως αναφέρεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr, το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Ακόμη, στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για τις αντιδράσεις στους πλειστηριασμούς που λαμβάνουν χώρα στα Ειρηνοδικεία κάθε Τετάρτη, και με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν να τις παρακάμψουν.