Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του in.gr, το υπουργείο καλείται να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Μάρτιο του 2018 την πρώτη φάση της κινητικότητας, δηλαδή να έχουν τοποθετηθεί όλοι οι υπό κινητικότητα εργαζόμενοι –είτε με μετάταξη είτε με απόσπαση- στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μετά από τια απαιτήσεις των δανειστών και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλείται να έχει δρομολογήσει και το θέμα της επιλογής των νέων ειδικών γραμματέων.  Η προθεσμία που έχουν θέσει οι δανειστές εκπνέει τον Ιούνιο του 2018, όπου μέχρι τότε θα πρέπει να έχει γίνει η επιλογή των νέων Διοικητικών, Αναπληρωτών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.

Το υπουργείο δεσμεύεται ότι μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία διορισμού των νέων στελεχών, θα έχουν οδηγηθεί στην έξοδο οι υφιστάμενοι Γενικοί Γραμματείς. Τον Μάρτιο του 2018, θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί η πρόσκληση για όλους τους διευθυντές, οι οποίοι και θα διοριστούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο θα ολοκληρωθεί και ο διορισμός των προϊσταμένων τμημάτων.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται αναφορά και στη νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018 με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και υλοποιείται στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των λειτουργιών και των υπηρεσιών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.