Συγκεκριμένα, με δήλωση υπό τον τίτλο «για την παύση των νομικών διαδικασιών κατά Γεωργίου και Συναδέλφων», η ASA καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τη δίκη κατά του Α. Γεωργίου και των συναδέλφων του, και σημειώνει τη ζημιά που συντελούν οι διώξεις στην οικονομία της χώρας και στον τομέα της επιστήμης.
 
Όπως αναφέρει στο κείμενο, το οποίο καλεί τους αναγνώστες να υπογράψουν, οι συνεχιζόμενες διώξεις του «δρ Γεωργίου» για το έργο του, πολλές φορές μετά από ευρήματα αθωότητας, ανησυχούν πολυεπίπεδα.
 
Οι διώξεις, αναφέρει η ASA, υποσκάπτουν την τρέχουσα παραγωγή ελληνικών στατιστικών στοιχείων, τα οποία με τη σειρά τους υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να σταματήσει τους κύκλους της οικονομικής κρίσης, και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
 
«Τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί καλά, και μιας υγιούς οικονομίας. Οι διώξεις παραβιάζουν επίσης την επιστημονική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του δρ Γεωργίου και των συναδέλφων του να παρουσιάσουν τα επιστημονικά παραγόμενα στατιστικά στοιχεία χωρίς παρεμβολή και να “επεκτείνουν και να διαδώσουν τη γνώση για το καλό της ανθρωπότητας”» αναφέρεται συγκεκριμένα στο κείμενο έκκλησης υπογραφών υποστήριξης του πρώην στελέχους του ΔΝΤ.
 
Όπως σημειώνει η ASA, αυτό το βήμα είναι το τελευταίο από μια σειρά ενεργειών της Ένωσης για να εκφραστεί η υποστήριξή τους στον Α. Γεωργίου, καθώς και τη διαδικασία και την αξία του υπολογισμού των επίσημων στατιστικών στοιχείων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλευρό των Αμερικανών σε αυτή την καμπάνια υπεράσπιστης του Α. Γεωργίου δηλώνει παρούσα η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην σύμβουλος των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Στο μήνυμά της χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και εξωφρενικές» τις κατηγορίες στο πρόσωπο του Α. Γεωργίου, ενώ χαρακτηρίζει τη δίωξη «πολιτικά υποκινούμενη».
 

 
Υπενθυμίζεται πως ο τεχνοκράτης καταδικάστηκε τον περασμένο Αϋγουστο για τη μη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο του 2010 και απαλλάχτηκε για την παράλληλη διατήρηση της θέσης του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και για την κατηγορία της μη σύγκλησης του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Η ποινή που επεβλήθη είναι φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή. Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.
 
Στο πλευρό του Α. Γεωργίου έχουν βρεθεί κατά το προηγούμενο διάστημα η Κομισιόν, καλόντας για την παύση των διώξεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times. Μάλιστα, οι έντονες παρεμβάσεις των Ευρωπαίων προκάλεσαν προ μηνών την έντονη αντίδραση των δικαστών στην Ελλάδα, που έκαναν λόγο για ωμή παρέμβαση.

Σημειώνεται επίσης πως, σύμφωνα με το κείμενο συλλογής υπογραφών, στο πλευρό του Α. Γεωργίου εμφανίζονται πλήθος τεχνοκρατικών ενώσεων και ινστιτούτων, όπως η Αμερικανική Ένωση Εκπαιδευτικής Έρευνας, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Επιστήμης, το Ινστιτούτο Μαθηματικών και Στατιστικών, η Διεθνής Ένωσης Επισήμων Στατιστικών, και άλλα.