Επί ποδός βρίσκονται τα Σωματεία της χώρας για την Πανελλαδική – Πανεργατική 24ωρη απεργία της Πέμπτης. Παραλύει η χώρα από τις κινητοποιήσεις την εργαζομένων, καθώς στην απεργία θα λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί, γιατροί και ναυτεργάτες, ενώ θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, οι συρμοί του μετρό και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9:00 το πρωί έως τις 16:00, ενώ τα λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικός θα κινούνται 09:00 – 21:00. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, μεταξύ άλλων, διεκδικούν «άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, έτους 2018, για να ανατραπούν εδώ και τώρα οι δραματικές περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων και η σχεδιαζόμενη φοροκαταιγίδα».

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των τρένων

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Σγκεκριμένα, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Πέμπτης, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Για τις αμαξοστοιχίες των οποίων τα δρομολόγια επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχει προληπτικά κλείσει το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων. Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.


Απεργία στα νοσοκομεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλούν τα μέλη τους να λάβουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών.

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην προσυγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.

Απεργούν και οι εκπαιδευτικοί

Μαζική θα είναι η συμμετοχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην απεργιακή κινητοποίηση που θα κάνει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ οι δάσκαλοι αντιδρούν «στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που καταστρατηγούν το ωράριό μας».

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως διεκδικούν τα εξής:

Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.

Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού και θα πρέπει «να αντιδράσουμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές που συνθλίβουν κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών και διαλύουν τις ζωές μας».


Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τους πολίτες να κατέβουν στον δρόμο και επισημαίνει ότι με τη συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να πουν «Φτάνει πια!» στην εργασιακή κόλαση που διαμορφώνουν παλιά και νέα μόνιμα μέτρα, να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και στις βλέψεις των εργοδοτών για περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, δυναμώνοντας το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι «προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους, στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης, με σκοπό να γίνει η απεργία αφετηρία για να βρεθεί ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο η πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για να μην αμείβεται κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».