Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Ανδρουλάκης, «η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη δοκιμαζόμενες χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες εδώ και καιρό κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «νήσο Έλις» της Ευρώπης».
 
Το νησί Έλις, που βρίσκεται στ' ανοιχτά του Μανχάταν, υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.
 
«Δεν είναι δυνατόν να επιβραβευτούν οι χώρες που δεν τήρησαν ποτέ τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων του 2015. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να νομιμοποιήσουμε αλλά και να κανονικοποιήσουμε τα τείχη που ύψωσαν» τονίζει.
 
Ο Ανδρουλάκης χαιρέτισε την πρώτη σχετική απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, ότι «το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι περιφερειακό, δεν είναι κάτι που αφορά απλώς την Ελλάδα και την Ιταλία. Αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄ αυτό και στην αντιμετώπιση του πρέπει να συμβάλλουν όλες οι χώρες της Ένωσης, χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια».