Η απόφαση ελήφθη μετά την κατ' αρχήν συμφωνία Ε.Ε. – Η.Β. για τα τρία ζητήματα του «διαζυγίου» τους, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών των 27 χωρών της Ε.Ε. σε Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, καθώς και εκείνα των Βρετανών που θα κατοικούν στην Ε.Ε., το ζήτημα των συνόρων της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, καθώς και εκείνο του χρηματικού ποσού που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο στην Ένωση για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει ως μέλος της Ε.Ε.
 
Δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων, μεταξύ άλλων του υπουργού αρμόδιου για ζητήματα αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις, ότι η κατ' αρχήν συμφωνία δεν είναι απαραίτητα δεσμευτική, δημιούργησαν πρόσκαιρη ένταση, με τον υπεύθυνο για ζητήματα Brexit του Ευρωκοινοβουλίου, Βέλγο φιλελεύθερο Γκι Φέρχοφστατ, να δηλώνει ότι τέτοιες τοποθετήσεις δεν προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μέρων.

«Δε θα υπάρξει συμφωνία πριν το 2019»

 
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, συναντήθηκε  με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.