Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας σε ενημερωτική συνάντηση  στις 18/12, όμως βρέθηκε αντιμέτωπο με τη στάση των καλαναρχών, οι οποίοι βρίσκουν συνέχεια κωλύματα στο διαγωνισμό. 
 
Αφορμή αυτή τη φορά, η απόφαση του SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum) με την οποία διευθετούνται οριστικά τα θέματα συχνοτήτων μεταξύ της Ελλάδας και των όμορων χωρών.
 
Οι καναλάρχες επιμένουν ότι υπάρχουν προβλήματα και ζητούν από όλους «να τοποθετηθούν με υπεύθυνο τρόπο ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη, θωρακισμένη, σύμφωνη με το Σύνταγμα, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά να μην έχει οπτική παρελθόντος αλλά προοπτική μέλλοντος», ενώ τονίζουν πως ο SEDDIF κατοχύρωσε για την Ελλάδα τουλάχιστον επτά πολυπλέκτες για το τηλεοπτικό φάσμα παρά τις απόψεις επιστημόνων, φορέων και θεσμικών εκπροσώπων αρχών.
 
«Αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα του φάσματος αντικειμενικά υπερβαίνει τους αριθμούς που κατά καιρούς έχουν αποφασισθεί (είτε αυτοί ήταν 4 είτε 7). Και τούτο γιατί με βάση την τεχνολογία και λαμβάνοντας υπόψιν και την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή (με το ψηφιακό μέρισμα ΙΙ από το 2020, σύμφωνα με τις κοινοτικές αποφάσεις), η χωρητικότητα του φάσματος θα έχει δυνατότητα τουλάχιστον 18 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. (Συγκεκριμένα όπως είχε επιστημονικά τεκμηριωθεί η χωρητικότητα του φάσματος θα είναι 18 σταθμοί HD και με συμπίεση HEVC ο αριθμός διπλασιάζεται).  Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει», αναφέρουν.

 

Απαντήσεις αναζητά η ΕΙΤΗΣΕΕ
 

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ)  τονίζει ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί και η υπόδειξη του επιτρόπου Ετινγκερ, με βάση αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητο μέρος του φάσματος. Δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίησή του δηλαδή, καθώς αποτελεί σπάνιο πόρο.

Ωστόσο, η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι ο SEDDIF κατοχύρωσε τουλάχιστον επτά πολυπλέκτες για το τηλεοπτικό φάσμα. Αυτό σημαίνει, υπογραμμίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, ότι η χωρητικότητα του φάσματος, αντικειμενικά υπερβαίνει τους αριθμούς που κατά καιρούς έχουν αποφασισθεί, με τη χωρητικότητα του φάσματος να έχει δυνατότητα τουλάχιστον 18 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. 
 

«Οι ανωτέρω παραδοχές είναι σε γνώση όλων» τονίζουν τα στελέχη της Ενωσης και προσθέτουν ότι καλό θα ήταν να «τεθούν ορισμένα θέματα πριν σε συζήτηση και αυτονοήτως να αναζητηθούν απαντήσεις»
 
Την Τετάρτη το ΕΣΡ έδωσε στη δημοσιότητα και τον κωδικοποιημένο κατάλογο των δικαιολογητικών για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.