Πρώτο ξεκίνησε τη συγκέντρωση του από την Ομόνοια το ΠΑΜΕ το πρωί της Πέμπτης. Στην ατζέντα ήταν και το Παλαιστινιακό με τα μέλη του ΠΑΜΕ να καταλήγουν στην αμερικανική πρεσβεία κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης. Ακούστηκαν συνθήματα κατά των ιμπεριαλιστών όπως και το παραδοσιακό «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ή το «δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».  Στην πορεία βρέθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η Αλέκα Παπαρήγα. 
 

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την αθλιότητα»
 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αθλιότητα, συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του ελληνικού λαού. Όσο πιο γρήγορα ξεπεραστούν αυταπάτες, ψεύτικες προσδοκίες, απογοητεύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο, έτσι ώστε να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα, να ανακτηθούν οι απώλειες για τους εργαζόμενους από τα χρόνια της κρίσης, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε σχετική του δήλωση.  


Nick Paleologos / SOOC

Βασικό πρόταγμα στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ήταν η εναντίωση στις πολιτικές της φτωχοποίησης και της υπερφορολόγησης. Το κεντρικό πανό έγραφε «φτώχεια φόροι ανεργία το τερματίσατε».
 

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης μέλος της ΑΔΕΔΥ τόνισε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός αμφισβητώντας ότι είναι επί της ουσίας ο τελευταίος «μνημονιακός» όπως λέει η Κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όπου και τερμάτισε η πορεία.
 

«Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του Χρέους»
 

«Για ακόμη μία φορά, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, μετέχοντας στην 24ωρη Γενική Απεργία, απαίτησε να μπει οριστικό τέλος στα εγκληματικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και σε αυτά που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν, στέλνοντας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση κάθε ελληνική οικογένεια. Για τη ΓΣΕΕ, όσο συνεχίζονται οι ίδιες καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, ο αγώνας είναι μονόδρομος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
 
Τα πρωτοβάθμια σωματεία ξεκίνησαν τη συγκέντρωση τους από το Μουσείο. «Ξέρουμε ότι μόνο οι αποφασιστικοί αγώνες και η σύγκρουση με την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου -Ε.Ε.-ΔΝΤ μπορεί να ανακόψει την επίθεση, να φέρει νίκες. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του Χρέους, της ΕΕ και του κεφαλαίου για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων.


Nick Paleologos / SOOC
 

»Οι εργαζόμενοι, τα αγωνιστικά – ταξικά σωματεία και συλλογικότητες, η νεολαία και ο λαός μόνο με αγωνιστική ταξική ενότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την σκληρή συνεχιζόμενη επίθεση. Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την αποφασιστική απάντηση του εργατικού κινήματος ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο με την 3η αξιολόγηση. Να περάσουμε στην αντεπίθεση», τονίζει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό με την προστασία του δικαιώματος στην απεργία να είναι φυσικά πρώτη προτεραιότητα.
 
Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Μυλωνάς δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι αυτή η απεργία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας δυναμικής πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος για ουσιαστική αλλαγή στα πράγματα και «για σταδιακή απαξίωση των μνημονιακών νόμων».
 

Τρεις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης



Konstantinos Tsakalidis / SOOC
 
Τρεις βασικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
 
Η πρώτη ήταν του ΠΑΜΕ, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, γύρω στις 10.30 πμ, η δεύτερη μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), γύρω στις 11πμ, και η τρίτη, περίπου την ίδια ώρα, στο χώρο της Καμάρας. Τη διοργάνωσαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του ευρύτερου αντιεξιουσιαστικού χώρου και πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
 
Ακολούθησαν ανεξάρτητες πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ), όπου οι συγκεντρωμένοι, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2018 και φώναξαν συνθήματα κατά των μνημονιακών μέτρων, της λιτότητας και των περικοπών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα προαπαιτούμενα και οι μνημονιακοί νόμοι οδηγούν την κυβέρνηση στο να φέρει έναν ακόμη προϋπολογισμό, τον 8ο κατά σειρά, που ισοπεδώνει την κοινωνία. Η επίθεση που δεχόμαστε στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με μείωση των κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του ΕΚΑΣ, των προνομιακών επιδομάτων, των συντάξεων χηρείας, είναι πρωτοφανείς. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί είναι αυτοί που θα φέρουν 20 δισ. ευρώ στα ταμεία από το 2015 μέχρι το 2020. Αυτό που τους λέμε είναι ότι το τερματίσανε και ότι η κοινωνία δεν έχει άλλο υπομονή και δεν έχει οικονομικές δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ιδιαίτερα η κυβέρνηση που άλλα έταζε προεκλογικά και άλλα τώρα εφαρμόζει».