Στην κατάθεση του ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, Δημήτρης Κουσουρής, περιέγραψε την επίθεση που είχε δεχθεί έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 16 Ιουνίου 1998, από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με αρχηγό τον Γιώργο Ανδρουτσόπουλο ή Περίανδρο, ο οποίος τότε ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής των λεγόμενων ταγμάτων εφόδου.

Τόνισε πως η ΧΑ είναι «μια ανοικτά ναζιστική οργάνωση» που σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής της εμφανίζει ακριβώς την ίδια δράση. Δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, αφετηρία των οποίων είναι «η συγκρότηση τάγματος εφόδου» καθώς η ομάδα των οπλισμένων που δραστηριοποιείται, μετά την στοχοποίηση του αντιπάλου, λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις: «Πηγαίνει, χτυπάει και φεύγει». Και η επίθεση, σύμφωνα με τον Δ. Κουσουρή, γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά: «Απομόνωση του στόχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήξης του».

Οι σχέσεις ΧΑ – Αστυνομίας

Ο Δ. Κουσουρής υπογράμμισε πως η ναζιστική – εγκληματική οργάνωση διατηρεί δεσμούς με κομμάτι της ελληνικής αστυνομίας. «Είναι γνωστό ότι η Χ.Α. ως οργάνωση διατηρεί δεσμούς με ένα κομμάτι της Αστυνομίας, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι δρουν με βεβαιότητα ασυλίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως η στάση της αστυνομίας αποτελεί κοινή συνισταμένη των επιθέσεων που πραγματοποιούν, «όπως φαίνεται μέχρι και από την απροθυμία συγκέντρωσης αποδεικτικού υλικού».

Παράλληλα, στάθηκε και στον ρόλο «αγανακτισμένου που παίζουν οι χρυσαυγίτες σε κινητοποιήσεις. «Είναι γνωστό ότι η Χ.Α. ως οργάνωση διατηρεί δεσμούς με ένα κομμάτι της Αστυνομίας, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι δρουν με βεβαιότητα», είπε και εξήγησε ότι στις κινητοποιήσεις του 1998 δρούσαν σαν αγανακτισμένοι κάτοικοι πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά ασυλία υπήρξε και στη δολοφονία Φύσσα όταν ο Ρουπακιάς συστήθηκε στους αστυνομικούς ως «δικός τους».

Επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια της φυγοδικίας Ανδρουτσόπουλου δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ έκθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που έλεγε ότι ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να εντοπιστεί λόγω ρηγμάτων στις τάξεις της Αστυνομίας».