Με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το θέμα για την εκλογή μουφτή, που μέχρι τώρα διορίζεται, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος Νίκη Κεραμέως, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση «λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη  Ερντογάν, σπεύδει να ανοίξει θέμα εκλογής των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Εξαπέλυσαν επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που ενώ δηλώνει πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα είχε προ ημερών αφήσει ανοικτό το θέμα. «Το θέμα ανακίνησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας».

Τέλος, κάνουν λόγο για την εικόνα της κυβέρνησης, που εκτός από λυπηρή είναι και ανησυχητική. «Η εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση δεν είναι μόνο λυπηρή. Προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον τρόπο με το οποίο διαχειρίζεται τόσο σημαντικά ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Ερντογάν είχε ζητησει να επανεξεταστεί το θέμα διορισμού του μουφτή από τις ελληνικές αρχές. «Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο που πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό. Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού ζήτησα από τον Πατριάρχη να υποδείξει μέλη που θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να ξανά αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό. Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχει άδεια του Έπαρχου, το καταργήσαμε αυτό. Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας».