Με την απόφαση της FCC, τα κλειδιά του διαδικτύου παραδίδονται στα μονοπώλια των κολοσσών της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) όπως οι Verizon, Time Warner Cable, Comcast, AT&T, Altice και Charter, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, είτε να μπλοκάρουν, είτε να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους.

Με απλά λόγια, πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν και να μπλοκάρουν κατά το δοκούν περιεχόμενο, αποδομώντας πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του διαδικτύου μέχρι σήμερα για τους χρήστες. Επιπλέον, μικρότερες εταιρείες και ιστοσελίδες αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο «τείχος», καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρείες.

Ο Άτζι Πάι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς είναι γνωστό πως πριν αναλάβει το τιμόνι της επιτροπής που αλώνει την προστασία του ανοικτού διαδικτύου και της διαδικτυακής ουδετερότητας στις ΗΠΑ προς τέρψιν των παρόχων, εξέλιξη που αναμένεται να ανατρέψει τη λειτουργία του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο, εργαζόταν μέχρι πρότινος για έναν από τους ισχυρότερους εξ αυτών, την εταιρεία Verizon.

«Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να διαλέγει τους νικητές και τους χαμένους στην οικονομία του διαδικτύου. Θα έπρεπε να έχουμε ένα ισότιμο πεδίο και να αφήσουμε τους καταναλωτές να αποφασίσουν ποιος θα κερδίσει», υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ατζίντ Πάι, σε πλήρη αναντιστοιχία με την εφαρμοζόμενη πολιτική.