Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2018, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επεσήμανε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών «επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα, σε αυτήν την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».
 
Όπως πρόσθεσε, «οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το 2018-2019, οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς και ο καθένας κατανοεί ότι από ένα σημείο και μετά οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση».
 
Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση ταυτόχρονα με την οριζόντια προστασία να εξέτασει θέματα όπως η μη διενέργεια πλειστηριασμών στην αγοραία αλλά στην αντικειμενική αξία, καθώς και τη δυνατότητα να παίρνει ο δανειολήπτης το σπίτι του στην τιμή που θα το εξαγόραζε το fund.


«Να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για πλεονάσματα και χρέος»
 

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε εξάλλου άμεσα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για πλεονάσματα και χρέος. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «Με αυτό το ύψος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% επί 5 χρόνια, με αυτές τις ανισότητες, η πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια θα είναι αβέβαιη και επισφαλής. Για το λόγο αυτό, απαιτείται από σήμερα να θέσουμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους, που συναρτάται με την πορεία του τραπεζικού συστήματος» και πρόσθεσε, ότι τα πλεονάσματα 3,5% για την πενταετία, περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και της προσδίδουν κοινωνική αδικία.

«Είναι αναγκαίο, τώρα που συζητούνται μέτρα με τους δανειστές για το χρέος, όπως η ρήτρα ανάπτυξης, να τεθεί το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, προκειμένου σε πρώτη φάση να μην γίνουν περικοπές των συντάξεων το 2019. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με μια τέτοια επιδίωξη; Ακόμη και οι παλαιότεροι υποστηρικτές των υψηλών πλεονασμάτων του 4,5% μιλούν σήμερα για πλεονάσματα κάτω του 2%. Για να είναι ειλικρινείς και να μην βγάζουν λογάκια, δεν έχουν παρά να αποδεχθούν μια πολιτική πρωτοβουλία συνεννόησης που θα στηρίξει την κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και των πλεονασμάτων.

 
Τώρα είναι η ώρα γι΄ αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται» είπε και υποστήριξε ότι μία αναβολή για αργότερα «μας περιορίζει σε δεύτερο ρόλο και θα κινδυνεύσουμε έτσι με δεδομένη μια συγκεχυμένη και διαιρετική κατάσταση στην Ευρώπη, να την πάθουμε όπως ο κομπάρσος που νόμιζε ότι θα πάρει το Όσκαρ επειδή είχε υποδυθεί τέλεια το πτώμα. Όπου κομπάρσος, βάλτε Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος και θα ταιριάζει τέλεια η εικόνα».