Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση ήταν πολύ πιθανό, ενώ σημειώνεται πως για να εγκριθεί μια απόφαση από το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από εννέα μέλη και να μη θέσει βέτο κανένα από τα μόνιμα μέλη, στα οποία συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ.
 
Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε «κατακριτέα και απαράδεκτη» την αμερικάνικη απόφαση, η οποία «απειλεί τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της απουσίας σεβασμού που καταδεικνύει», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εντός των επόμενων 48ωρών.
 
«Στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ η κατάσταση έγινε περισσότερο τεταμένη μια αύξηση περιστατικών, κυρίως ρουκετών που εκτοξεύονται από την Γάζα και συγκρούσεις που σημειώνονται μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο ΣΑ, πριν την ψηφοφορία.
 

Ευγνώμων ο Νετανιάχου
 

Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου για το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ λέγοντας ότι «ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι. Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι».
 
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, σχετικά με τη στάση των άλλων χωρών υποστήριξε ότι «αυτό που σημειώθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν προσβολή. Δεν θα ξεχαστεί».
 
Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
 
Η απόφαση του αμερικανού προέδρου άναψε το φιτίλι στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατούσε στη Μέση Ανατολή.
 
Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Γάζα, με αφορμή την απόφαση του Τραμπ, τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Σοκαρισμένη η Άγκυρα
 

Σοκαρισμένη η τουρκική κυβέρνηση από το βέτο της Ουάσινγκτον στο σχέδιο ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ.
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει «χάσει την αντικειμενικότητά» της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται «αναποτελεσματικό» μπροστά σε μια τέτοια ενέργεια.