Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί τη χρήση του «Μακεδονία». Τόνισε ότι για να ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων. Ως προς το θέμα της Μακεδονίας, έχει να κάνει με απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου “Μακεδονία” και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων».


Άδειασμα από Κοτζιά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι αυτό που απαιτείται για την έγκριση πιθανής συμφωνίας στο Σκοπιανό είναι πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια πλειοψηφία βουλευτών, όχι μια πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μια πλειοψηφία».

Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. «Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποκτήσει «μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα». Και πρόσθεσε πως πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη και ο οποίος να αντέχει στον χρόνο».

«Ο Καμμένος είχε ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία»

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστήριξε ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, ο Π. Καμμένος είχε ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.